Twitter-акаунти із синьою галкою розповсюджують фейки про війну Росії проти України – BBC

За даними ВВС, твіти з фейками переглянули понад 1 млн разів
Фото: ЕРА
Користувачі Twitter із синьою галкою, якою позначають верифіковані акаунти, розповсюджують серед своїх читачів фейкову інформацію про війну в Україні, в якій зацікавлена країна-агресор РФ. Про це 9 липня повідомляє ВВС.

Автори матеріалу звертають увагу, що власники таких акаунтів платять за просування своїх постів, і деякі з них переглянули понад 1 млн разів.

ВВС наводить приклади таких твітів-фейків:

  • що у Франції учасники протестів нібито використовували у зіткненнях із поліцією зброю, яку США постачали в Україну;
  • що російські військові нібито виявили в Україні "дитячі фабрики" з вирощування дітей від двох до семи років для продажу до публічних будинків і використання для трансплантацій;
  • що ракетний удар по Краматорську Донецької області, внаслідок якого загинули мирні жителі, нібито завдала не Росія, а – помилково – Україна за допомогою ракет Storm Shadow;
  • що президент України Володимир Зеленський нібито скасував вибори у країні, хоча він сказав, що під час війни вибори не передбачені законодавством.

Відстеживши повідомлення про Францію, журналісти ВВС з'ясували, що воно походило від прокремлівських каналів у з Telegram.

BBC стверджує, що у пресслужбі Twitter від коментарів відмовилися.

Контекст:

Наприкінці жовтня 2022 року новий власник Twitter Ілон Маск вирішив зробити верифікацію облікових записів, яка раніше була безкоштовною, платною. Ця функція увійшла до переліку додаткових можливостей платної підписки Twitter Blue.

У лютому 2023 року дослідницька група Reset з'ясувала, що російські пропагандисти використовують нову платну систему верифікації Twitter, щоб поширювати свою дезінформацію.