У Білому домі чекають Зеленського в серпні, в Офісі президента незадоволені перенесенням візиту – ЗМІ

Зеленський говорив, що його візит до Вашингтона – не туризм
Фото: president.gov.ua
США пропонують провести візит президента Володимира Зеленського у Вашингтон наприкінці серпня, але до Дня Незалежності України. Про це 17 липня повідомило ZN.UA з посиланням на джерела.

В Офісі президента (ОПУ) вкрай незадоволені перенесенням дати візиту з липня, про що неодноразово повідомляла українська сторона.

Співрозмовники розповіли виданню, що після першої телефонної розмови глави ОПУ Андрія Єрмака із заступницею держсекретаря Вікторією Нуланд у червні сторони тричі погоджували тексти своїх повідомлень. Зазначають, що США викреслили слово "липневий" з українського повідомлення про майбутній візит Зеленського у Вашингтон.

За даними джерел "Української правди", основною проблемою в організації візиту є ситуація навколо НАК "Нафтогаз України".

"Це не питання персоналій, це питання реформи корпоративного управління", – зазначив виданню співрозмовник.

Контекст:

7 червня Зеленський і президент США Джо Байден провели другу телефонну розмову. Як повідомляв радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван, глава Білого дому запросив українського президента відвідати Вашингтон у липні. Глава МЗС України Дмитро Кулеба сказав, що зустріч відбудеться наприкінці місяця. Зеленський очікує зустрічі в липні, щоб обговорити шляхи розширення стратегічної співпраці України і США.

Головною темою візиту Зеленського у Вашингтон і його зустрічі з Байденом стане залучення США до процесу мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, говорив Кулеба.

5 липня на форумі "Україна 30" Зеленський розповів про свої очікування від візиту до Вашингтона: "Він має бути змістовним перш за все. Це не туризм. Візит має бути максимально наповненим і, що найголовніше, результативним".