У Білому домі повідомили про розмову Зеленського й Байдена. США оголосять про новий пакет допомоги для України

Байден під час візиту до ФРН 18 жовтня не зустрічатиметься із Зеленським, повідомили у Білому домі
Фото: The White House / Flickr

Президент США Джо Байден 16 жовтня оголосить про новий пакет військової допомоги для України. Про це на брифінгу, який транслювали в YouTube Білого дому, повідомила спікерка адміністрації президента США Карін Жан-П'єр.

"Президент Байден найближчим часом поговорить (якщо вже не поговорив) із президентом [України Володимиром] Зеленським і оголосить про новий значний пакет допомоги Україні у сфері безпеки", – сказала вона.

Жан-П'єр додала, що засідання контактної групи з питань оборони України на рівні глав держав та урядів, яке мало відбутися у жовтні, проведуть у листопаді.

За словами спікерки Білого дому, Байден під час візиту до Німеччини 18 жовтня не зустрічатиметься із Зеленським.

"У них не буде можливості зустрітися, поки він [Байден] перебуває в Європі, і це одна із причин, через яку президент телефонує йому [Зеленському] заздалегідь", – наголосила Жан-П'єр.

Контекст:

Візит президента США до ФРН спочатку планували на 10–13 жовтня, але перенесли через наближення до Флориди урагану "Мілтон".

Це мав бути перший візит Байдена до Німеччини за чотири роки його президентства. Планували низку двосторонніх зустрічей. Окрім того, він уперше мав очолити засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", яке на рівні лідерів країн та урядів планували на 12 жовтня. Це засідання теж перенесли у зв'язку зі зміною планів Байдена, однак нової дати його проведення не називали.

Зеленський повідомляв, що на засіданні контактної групи хотів презентувати план перемоги партнерам України. Президент очікував, що це засідання буде особливим.

За даними Пентагону станом на 26 вересня, США за час роботи адміністрації Байдена виділили понад $59,3 млрд на допомогу Україні у сфері безпеки, зокрема $58,7 млрд – із початку повномасштабної війни.