У Єврокомісії заявили, що не підтримають будівництва "Північного потоку – 2"

У Єврокомісії заявили, що "Північний потік 2" порушує низку цілей ЄС
Фото: EPA

Будівництво газопроводу "Північний потік– 2" не відповідає низці цілей Євросоюзу, зазначив генеральний директор Генерального директорату з питань енергетики Європейської комісії Домінік Рісторі.

Європейська комісія не підтримає будівництва газопроводу "Північний потік – 2". Про це на брифінгу в Києві 6 квітня заявив генеральний директор Генерального директорату з питань енергетики Європейської комісії Домінік Рісторі, повідомило агентство "Інтерфакс-Україна".

Він додав, що будівництво газопроводу не відповідає низці цілей Євросоюзу.

"Якщо цей потік буде побудовано, він порушуватиме принципи прозорості, недискримінаційності та рівного доступу... Наша позиція чітка: ми вважаємо, що "Північний потік – 2" не сприяє диверсифікації джерел і маршрутів постачання газу. Якщо побудують газопровід, його не підтримає Єврокомісія", – заявив Рісторі.

Проект "Північний потік – 2", очолюваний колишнім канцлером Німеччини Герхардом Шредером, передбачає будівництво двох ниток газопроводу сукупною потужністю 55 млрд м&³3; газу на рік із Росії до Німеччини дном Балтійського моря. Наразі газопровід "Північний потік" складається з двох ниток із пропускною здатністю 27,5 млрд м&³3; кожна. "Газпром" почав постачання першою ниткою газопроводу у 2012 році.

У грудні 2015 року президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що проект другої черги газопроводу "Північний потік" не відповідає енергетичним правилами ЄС (Третьому енергетичному пакету) і підриває роль України як транзитера газу.

Влада України, Польщі, Латвії, Молдови, Литви, Угорщини, Румунії, Словаччини, Естонії та Чехії називає "Північний потік – 2" загрозою енергетичній безпеці Європи.

Уряд ФРН розглядає трубопровід "винятково як бізнес-проект". 27 березня Німеччина видала повний комплект дозволів на будівництво газопроводу "Північний потік – 2".

Президент США Дональд Трамп під час зустрічі з президентами країн Балтії 3 квітня у Вашингтоні розкритикував Німеччину за це рішення.

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив 3 квітня, що після запуску "Північного потоку – 2" і "Турецького потоку" транзит російського газу через Україну впаде в 10 разів.

Верховна Рада України 5 квітня ухвалила постанову "Про звернення Верховної Ради України до міжнародної спільноти про неприпустимість будівництва газопроводу "Північний потік – 2" і монополії Російської Федерації на газових ринках світу". Уряд Фінляндії дозволив будівництво газопроводу "Північний потік – 2".