У Кремлі розповіли, хто визначатиме, чи настали умови для застосування РФ ядерної зброї

У Кремлі заявили, що ядерні держави нібито почали брати участь у війні, яку розпочала РФ, на боці України
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Поправки в ядерну доктрину країни-агресора РФ уже підготовлено і буде оформлено юридично. Про це в інтерв'ю оглядачу російської пропагандистської ВДТРК Павлові Зарубіну повідомив прессекретар нелегітимного російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

За його словами, визначати, чи настали умови для можливості застосування РФ ядерної зброї, будуть військові.

"Це, радше, уже прерогатива наших фахівців, наших військових. Вони уважно стежать за тим, які саме озброєння і як використовують", – сказав Пєсков.

Він зазначив, що рішення про внесення потрібних коригувань і в ядерну доктрину, і в основи держполітики у сфері ядерного стримування ухвалили через те, що ядерні держави нібито "стали брати участь у конфлікті навколо України на боці України".

Контекст:

1 вересня 2024 року російське пропагандистське агентство ТАСС написало, що Росія планує змінити свою ядерну доктрину через "ескалаційний курс" Заходу.

12 вересня Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "безпосередньо" вступає у війну. Джерело Bloomberg повідомило, що у відповідь на дозвіл Україні бити вглиб РФ Путін може вдатися до посилення диверсій, кібератак та інших гібридних дій проти країн НАТО. За даними іншого джерела, Москва може завдати безпосередніх або опосередкованих ударів по американських військах в інших регіонах, наприклад, на Близькому Сході. У Білому домі погрози Путіна назвали "надзвичайно небезпечною", хоча й не новою для нього риторикою.

25 вересня Путін заявив, що розширив умови для застосування ядерної зброї. Агресію проти Росії з боку будь-якої неядерної держави, але за участю або за підтримки ядерної держави запропонували розглядати як їхній спільний напад на РФ. Окрім того, Путін попередив, що ядерна відповідь може бути також у разі агресії проти Білорусі.