Лавров із трибуни ООН заявив про небезпеку спроб боротьби з "ядерною державою"

У РФ звинуватили Захід у "використанні" України
Фото: EPA

Міністр закордонних справ країни-агресора Росії Сергій Лавров застеріг від "спроб перемогти в боротьбі з ядерною державою" під час своєї промови на засіданні Генеральної Асамблеї ООН 28 вересня. Про це пише Associated Press.

За три дні після того, як нелегітимний президент РФ Володимир Путін оголосив про зміну ядерної доктрини своєї країни, Лавров звинуватив Захід у використанні України як інструмента для спроби стратегічно перемогти Москву та "підготувати Європу до того, щоб вона також кинулася в цю самовбивчу авантюру".

Російський міністр заявив про "безглуздість і небезпеку" боротьби проти ядерної держави.

"Незалежно від того, чи дадуть Україні дозвіл на постачання зброї великої дальності, ми подивимося, як вони зрозуміли почуте", – заявив Лавров на пресконференції після свого виступу.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року російські політики регулярно погрожують застосуванням ядерної зброї.

21 вересня 2022 року Путін заявив про готовність використати ядерну зброю в разі загрози територіальній цілісності РФ. Однак 27 жовтня він зазначив, що Росія "ніколи не говорила" про можливе застосування своєї ядерної зброї, а "тільки натяками відповідала".

За інформацією The New York Times, російські високопосадовці обговорювали, коли та як Росія може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні. За оцінками Пентагону, в арсеналі Росії є до 2 тис. одиниць тактичної ядерної зброї, яка призначена для застосування на полях битв із метою придушення звичайних сил.

7 вересня під час виступу на фестивалі Financial Times Weekend у Лондоні директор ЦРУ Вільям Бернс сказав, що під час контрнаступу ЗСУ восени 2022 року "був реальний ризик" потенційного застосування РФ тактичної ядерної зброї проти України.

12 вересня Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "безпосередньо" вступає у війну. Джерело Bloomberg повідомило, що у відповідь на дозвіл Україні бити вглиб РФ Путін може вдатися до посилення диверсій, кібератак та інших гібридних дій проти країн НАТО. За даними іншого джерела, Москва може завдати безпосередніх або непрямих ударів по американських військах в інших регіонах, наприклад, на Близькому Сході. У Білому домі погрози Путіна назвали "надзвичайно небезпечною", хоча й не новою для нього риторикою.