У США та ЄС відреагували на ядерні погрози Путіна

Стано і Блінкен засудили ядерні погрози Путіна
Фото: depositphotos.com

Нові погрози нелегітимного президента країни-агресора Росії Володимира Путіна щодо можливості застосування РФ ядерної зброї проти неядерних країн є черговим свідченням його безвідповідальної поведінки, і Європейський союз не змінить позиції щодо подальшої підтримки України. Про це 26 вересня на брифінгу для преси заявив речник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано.

"Не вперше Путін робить ставку на свій ядерний арсенал, і це є лише продовженням дуже безвідповідальної й неприйнятної поведінки з боку Путіна, що демонструє всьому світу, особливо під час проведення тижня високого рівня в Генеральній Асамблеї ООН, його справжнє обличчя. Він не соромиться грати в ядерні азартні ігри знову й знову. Ми, безумовно, рішуче заперечуємо ці погрози. Позиція Євросоюзу залишається незмінною", – зазначив Стано.

Він також наголосив, що ЄС намагається доносити цю позицію до міжнародних партнерів.

Державний секретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю MSNBC, стенограму якого 26 вересня оприлюднив сайт Держдепу, назвав заяву Путіна на адресу Заходу про ядерну зброю "безвідповідальною" й "невчасною".

"Я думаю, що багато хто у світі чітко говорив про це, коли він брязкав ядерною шаблею, зокрема й Китай у минулому. Тому я б просто закликав зробити це зараз, коли світ зібрався в Нью-Йорку, щоб поговорити про необхідність більшого роззброєння й нерозповсюдження", – сказав Блінкен.

Контекст:

За інформацією The New York Times, російські військові високопосадовці обговорювали, коли і як Росія може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні. За оцінками Пентагону, в арсеналі Росії є до 2 тис. одиниць тактичної ядерної зброї, яка призначена для застосування на полях битв із метою придушення звичайних сил.

1 вересня 2024 року російське пропагандистське агентство ТАСС написало, що Росія планує змінити свою ядерну доктрину через "ескалаційний курс" Заходу.

7 вересня під час виступу на фестивалі Financial Times Weekend у Лондоні директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що під час контрнаступу ЗСУ восени 2022 року "був реальний ризик" потенційного застосування РФ тактичної ядерної зброї проти України.

12 вересня Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "напряму" вступає у війну. Джерело Bloomberg повідомило, що у відповідь на дозвіл Україні бити вглиб РФ Путін може вдатися до посилення диверсій, кібератак та інших гібридних дій проти країн НАТО. За даними іншого джерела, Москва може завдати безпосередніх або непрямих ударів по американських військах в інших регіонах, наприклад, на Близькому Сході. У Білому домі погрози Путіна назвали "надзвичайно небезпечною", хоча й не новою для нього риторикою.

25 вересня Путін заявив, що розширив умови для застосування ядерної зброї. Зокрема, агресію проти Росії з боку будь-якої неядерної держави, але за участі або за підтримки ядерної держави, запропонували розглядати як їхній спільний напад на РФ. Окрім того, Путін попередив, що ядерна відповідь може бути також у разі агресії проти Білорусі.