Єрмак про ядерні погрози РФ: Не спрацюють

Єрмак написав пост після заяв Путіна
Фото: ЕРА

Країна-агресор Росія не залякає світ ядерною зброєю, заявив 25 вересня в Telegram глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Окрім ядерного шантажу, у РФ більше немає нічого, жодних інших інструментів залякування світу. Ці інструменти не спрацюють", – написав він.

25 вересня нелегітимний президент РФ Володимир Путін розширив умови для застосування ядерної зброї. Зокрема, агресію проти Росії з боку будь-якої неядерної держави, але за участі або за підтримки ядерної держави, запропонували розглядати як їхній спільний напад на РФ. Окрім того, Путін попередив, що ядерна відповідь може бути також у разі агресії проти Білорусі.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року російські політики регулярно погрожують застосуванням ядерної зброї.

21 вересня 2022 року Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю в разі загрози територіальній цілісності РФ. Однак 27 жовтня він зазначив, що Росія "ніколи не говорила" про ймовірне застосування своєї ядерної зброї, а "тільки натяками відповідала".

За інформацією The New York Times, російські військові високопосадовці обговорювали, коли і як Росія може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні. За оцінками Пентагону, в арсеналі Росії є до 2 тис. одиниць тактичної ядерної зброї, яка призначена для застосування на полях битв із метою придушення звичайних сил.

1 вересня 2024 року російське пропагандистське агентство ТАСС написало, що Росія планує змінити свою ядерну доктрину через "ескалаційний курс" Заходу.

7 вересня під час виступу на фестивалі Financial Times Weekend у Лондоні директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що під час контрнаступу ЗСУ восени 2022 року "був реальний ризик" потенційного застосування РФ тактичної ядерної зброї проти України.

12 вересня Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "напряму" вступає у війну. Джерело Bloomberg повідомило, що у відповідь на дозвіл Україні бити вглиб РФ Путін може вдатися до посилення диверсій, кібератак та інших гібридних дій проти країн НАТО. За даними іншого джерела, Москва може завдати безпосередніх або непрямих ударів по американських військах в інших регіонах, наприклад, на Близькому Сході. У Білому домі погрози Путіна назвали "надзвичайно небезпечною", хоча й не новою для нього риторикою.