У Литві підтримають нові європейські санкції проти РФ, якщо Україна доведе порушення прав людини у Криму та на Донбасі

Ландсбергіс і Кулеба зустрілися в Києві
Фото: mfa.gov.ua
Міністри закордонних справ Литви та України сьогодні взяли участь в онлайн-заході Ради з прав людини, присвяченому правам людини у Криму.

На переговорах у Києві глави МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс і МЗС України Дмитро Кулеба обговорювали підтримку Литвою ймовірних додаткових санкцій Євросоюзу проти Росії. Про це Ландсбергіс повідомив на спільній пресконференції після зустрічі, передає кореспондент "ГОРДОН".

Кулеба зазначив, що хоча в Україні позитивно оцінюють рішення ЄС застосувати санкції проти РФ у відповідь на арешт опозиціонера Олексія Навального, глава МЗС глибоко переконаний, що захисний санкційний механізм ЄС має бути застосовано до порушників прав людини в окупованому Криму.

За словами Ландсбергіса, підтримка Литвою таких санкцій можлива за умови, що Україна буде готова надати докази щодо порушення прав людини в окупованому Криму та на сході України.

Кулеба зазначив також, що вони з литовським колегою сьогодні взяли участь в онлайн-заході Ради з прав людини, присвяченому правам людини у Криму.

Росія окупувала Крим навесні 2014 року після незаконного референдуму. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Після анексії на півострові погіршилася ситуація з правами людини.

14 січня 2021 року Європейський суд із прав людини більшістю голосів узяв до розгляду скарги України проти Росії щодо низки порушень прав людини у Криму. Суд визнав скарги України "частково прийнятними". За словами міністра юстиції України Дениса Малюськи, ЄСПЛ підтвердив, що РФ мала контроль над Кримом ще з лютого 2014 року, а не з моменту так званого референдуму.

Україна звинувачує Росію в тому, що вона встановила військовий контроль над Кримом до формальної анексії, вбивала українських військових, жорстоко поводилася з кримськими татарами, викрадала і катувала журналістів, тим самим порушивши Конвенцію про права людини.