У моніторинговій місії ООН із прав людини заявили, що центр "Миротворець" порушує право на приватне життя і презумпцію невинуватості

Сайт волонтерського центру "Миротворець" діє з весни 2014 року
Фото: Олександр Єрмаков / Gordonua.com

Деякі банки відмовляють у наданні кредитів особам, яких занесено до бази центру "Миротворець", заявив заступник голови моніторингової місії ООН із прав людини в Україні Бенджамін Моро.

Центр "Миротворець" порушує право на приватне життя і презумпцію невинуватості, сказав заступник голови моніторингової місії ООН із прав людини в Україні Бенджамін Моро 2 березня під час дискусії в Національній спілці журналістів про загрози свободі слова, повідомляє агентство "Українські новини".

"Ми зверталися із запитами щодо сайта "Миротворець". Ми направили запит про те, що деякі банки відмовляють у наданні кредитів особам, які вказані на цьому сайті. Ми вже спілкувалися з десятками журналістів, інформація про яких була опублікована на цьому сайті. Як ми вже підкреслювали, така ситуація є порушенням права на приватне життя та презумпції невинуватості", – зазначив він.

Моро підкреслив, що там публікують фото і повні імена журналістів, а також адреси їх проживання.

Сайт волонтерського центру "Миротворець" діє з весни 2014 року. Активісти заявляють, що заносять до бази проекту пособників терористів Донбасу і тих, хто потрапляв в окупований Крим усупереч українським законам.

10 травня 2016 року на сайті з'явилася база даних із прізвищами і телефонами понад 4000 співробітників ЗМІ, які працювали в окупованій частині Донецької області з дозволу сепаратистів.

Багато українських та західних репортерів визнало цю публікацію порушенням міжнародних конвенцій про права журналістів і вимагало прибрати її із сайта. Водночас деякі інші працівники українських ЗМІ не побачили в публікації порушення закону та етичних норм.

Прокуратура Києва відкрила провадження за фактом публікації на сайті "Миротворець". Пізніше Служба безпеки України заявила про те, що перевіряє оприлюднені списки і за підсумками притягне до відповідальності тих, хто шпигує проти України, прикриваючись журналістськими посвідченнями.

13 травня сайт "Миротворець" заявив про своє закриття, уточнивши, що на таке рішення вплинула реакція "антиукраїнськи налаштованих журналістів України на чолі із заступником міністра інформаційної політики Тетяною Поповою". Однак проект відновив свою роботу 19 травня і наступного дня опублікував доповнену базу даних журналістів, акредитованих у бойовиків "ДНР".