У Москві закриють офіс ВООЗ із профілактики й боротьби з неінфекційними захворюваннями – Ляшко

Україна ще у травні 2022 року закликала ВООЗ закрити офіс у Москві
Фото: ЕРА
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) перенесе з Москви до Копенгагена свій європейський офіс із профілактики й боротьби з неінфекційними захворюваннями. Про це 15 травня повідомив у Facebook міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

"Ми це зробили. Європейський офіс ВООЗ із профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями в Москві буде закритий. Його функції буде перенесено до Копенгагена", – написав він.

Український міністр зазначив, що за таке рішення на спеціальній сесії ВООЗ проголосувала "абсолютна більшість держав – членів" організації.

"Ми ініціювали цей процес ще у травні минулого року. Хочу подякувати партнерам за політичну й фінансову підтримку. Окрема подяка урядам країн, які підтвердили свої фінансові внески, завдяки чому було досягнуто повного фінансування офісу в Копенгагені на два наступні роки", – пояснив Ляшко.

За його словами, "це рішення, за яким стоїть тверда позиція кожної з країн, якому передували палкі дискусії. Це рішення, яке демонструє єдине бачення європейського регіону".

Ляшко наголосив, що Росія намагалася "затягувати процес через маніпуляції й коаліції із залежними від нею країнами, однак результат це не змінило".

"Закриття офісу в Москві є першим успішним прикладом виходу представництва міжнародної організації з РФ. Дякую за цей потужний політичний сигнал, який, я впевнений, буде не останнім. Який буде лунати до тих пір, поки ця невиправдана агресія не припиниться, а винні не понесуть справедливе покарання", – заявив Ляшко.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року РФ почали покидати іноземні компанії й організації, а також розширювати санкції проти країни-окупанта.

За даними МОЗ України станом на 24 березня 2023 року, за рік війни ракетами і снарядами окупантів зруйновано або пошкоджено щонайменше 978 медзакладів в Україні. Найбільше збитків медичній інфраструктурі Росія завдала на території чотирьох областей Донецької, Харківської, Чернігівської й Луганської.