У МОЗ спільно із СБУ провели зустріч із керівниками МСЕК. Обговорили ухилення від мобілізації

На зустрічі за участю Ляшка і представників СБУ закликали жорстко реагувати на надання неправомірного статусу інвалідності, розповіли в МОЗ
Фото: moz.gov.ua

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко та співробітники СБУ 11 жовтня провели зустріч із керівниками центрів медико-соціальної експертизи (МСЕК), закликавши жорстко і принципово реагувати на порушення закону під час виявлення фактів надання неправомірного статусу інвалідності для ухилення від мобілізації. Про це поінформував пресцентр МОЗ.

За даними правоохоронців, лише від початку року викрили 77 осіб, які причетні до корупційних злочинів у сфері діяльності МСЕК. Крім того, виявлено сім злочинних угруповань серед представників комісій.

"Спільно з правоохоронними органами вже опрацьовано майже 19 тис. медико-експертних справ. Результати цієї співпраці ми всі бачимо останнім часом у ЗМІ у вигляді повідомлень про затримання і вручення підозр", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що зустріч стала продовженням дискусії щодо реформування МСЕК. Раніше, 10 жовтня, МОЗ презентувало законопроєкт, який передбачає системні зміни в медичній частині експертизи, наголосили у відомстві.

Контекст:

Випадки затримання правоохоронцями працівників МСЕК не поодинокі.

4 жовтня правоохоронці викрили керівницю Хмельницького обласного центру МСЕК на незаконному збагаченні. Під час обшуків виявили приблизно $6 млн готівкою. 7 жовтня її заарештували з альтернативою внесення застави в розмірі 500 млн грн.

8 жовтня в поліції повідомили, що в Київській області судитимуть посадовця МСЕК, який, за інформацією слідства, допомагав отримувати "інвалідність" чоловікам, котрі хочуть уникнути служби в армії.

9 жовтня в Рівненській обласній прокуратурі розповіли про викриття схеми ухилення від мобілізації через МСЕК. Повідомляють, що її організувало три жительки Рівненського району, за "послугу" з набуття групи інвалідності вони вимагали $16,7 тис.