Голову МСЕК із Хмельницького відправили під арешт із заставою, НАЗК удруге перевірить її декларацію

Захист Крупи збирається подати апеляцію на рішення суду
Фото: graty.me

Підозрюваній у незаконному збагаченні голові Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК) Тетяні Крупі суд обрав запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави. Про це 7 жовтня поінформував у Facebook Офіс генерального прокурора.

Крупа зможе вийти із СІЗО після внесення застави у розмірі 500 млн грн.

В Офісі генпрокурора наголосили, що саме на такому запобіжному заході наполягали прокурори.

"Суспільне" зазначило, що під вартою Крупа буде до 3 грудня, якщо не внесуть застави.

Адвокатка Крупи Анжеліка Моісєєва назвала рішення суду про арешт її підзахисної "незаконним, необґрунтованим і непропорційним", заявивши, що сума застави "є безпрецедентною й перевищує будь-які розумні межі". Її заяву опублікувала юридична фірма Golaw, яка захищає підозрювану.

Моісєєва пообіцяла подати апеляцію на рішення про арешт.

Цього самого дня у МСЕК, яку очолює Крупа, призначили тимчасового виконувача обов'язків керівника, повідомила Хмельницька обласна рада. Ним став Юрій Бевзюк.

Також 7 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) оголосило про повторну перевірку декларації Крупи.

"НАЗК розпочинає повторну повну перевірку декларації керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи, у якої працівники Державного бюро розслідувань під час обшуків, як повідомляється, виявили лише готівкою майже $6 млн. Цієї суми готівки в деклараціях не зазначено", – заявили в агентстві.

У відомстві зазначили, що вже проводили перевірку декларації Крупи за 2023 рік, виявили ознаки недостовірних відомостей і скерували висновок до поліції, проте "нововиявлені обставини є підставою для повторної перевірки". 

Контекст:

4 жовтня правоохоронці повідомили про обшуки за місцем служби й удома у Крупи та її близьких родичів. У її робочому кабінеті виявили $100 тис., а також низку підроблених медичних документів, списки ухилянтів із фіктивними діагнозами, заявили слідчі. Удома в посадовиці та її родичів працівники ДБР виявили $5,2 млн, 300 тис., понад 5 млн грн і цінні речі. Жінка намагалася позбутися частини грошей, викинувши дві сумки з $500 тис. через вікно.

Обшуки проводили в межах кримінального провадження, відкритого за статтями про шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, легалізацію майна, одержаного у злочинний спосіб, за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах, декларування неправдивої інформації й незаконне збагачення (ч. 5 ст. 190, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 366-2, ст. 368-5 Кримінального кодексу).

5 жовтня ДБР повідомило про затримання Крупи. Її повідомили про підозру в незаконному збагаченні (ст. 368-5 КК).