Нардепа Одарченка заочно заарештували, заставу передали державі. З'ясували, де він перетнув кордон

На засіданні суду повідомили, що нардеп опинився в Румунії
Фото: Слуга народу - Одарченко Андрій - Округ 170 / Facebook

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно обрав для народного депутата від "Слуги народу" Андрія Одарченка запобіжний засіб у вигляді тримання під вартою. Про це 23 вересня поінформувала у Facebook Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).

"ВАКС [...] обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою народному депутату України IX скликання, який обвинувачується в наданні неправомірної вигоди голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України. Після затримання особи й доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу", – ідеться в повідомленні.

В антикорупційній прокуратурі зазначили, що суд також задовольнив клопотання прокурора про стягнення в дохід держави сплачену раніше заставу в розмірі 15 млн грн.

"18 вересня 2024 року народний депутат не з'явився в судове засідання. Про причини неявки нардеп суд і прокурора не повідомив. Захисники обвинуваченого також не змогли повідомити суду про місцеперебування їхнього підзахисного й наголошують на відсутності зв'язку з ним. [...] 19 вересня ВАКС [...] оголосив у державний і міжнародний розшук вказаного народного депутата", – підкреслили в САП.

У САП не вказали прізвища нардепа, але матеріали справи свідчать, що йдеться саме про Одарченка.

Центр протидії корупції поінформував, що під час засідання ВАКС стало відомо, як нардеп покинув межі України.

"Стало відомо про те, що народний депутат від "Слуги народу" Андрій Одарченко незаконно перетнув кордон із Румунією. Як повідомили в Національному антикорупційному бюро, депутат перетнув кордон у районі населеного пункту Красноїльськ Чернівецької області. Також повідомляють, що спікер Верховної Ради відрядження для виїзду Одарченка за кордон не оформляв", – написали антикорупціонери.

Контекст:

21 листопада 2023 року Одарченка, який є членом комітету ВР з антикорупційної політики, повідомили про підозру у спробі підкупити на той час голову Держагентства відновлення Мустафу Найєма.

За даними справи, нардеп запропонував хабар за ухвалення міжвідомчою робочою групою рішення про виділення з фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель університету, у якому народний обранець обіймає посаду ректора. Запропонована сума хабаря мала становити 8% від обсягу фінансування, зазначає САП. Одарченка вказано як ректора на сайті Державного біотехнологічного університету з позначкою, що дію контракту "припинено до складання повноважень народного депутата України".

Як стверджує слідство, підозрюваний дав топпосадовцю частину хабаря в розмірі 0,39 біткоіна ($10 тис.). У САП зазначили, що голова Держагентства співпрацював із правоохоронцями і сприяв розслідуванню.

22 листопада ВАКС України обрав для Одарченка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 20 січня 2024 року з альтернативою застави в розмірі 15 млн грн. За два дні Центр протидії корупції повідомив, що нардеп вийшов із СІЗО під заставу.

23 листопада членство нардепа Одарченка зупинили в парламентській фракції "Слуга народу". Також політика виключили з партії.

16 квітня 2024 року справу Одарченка передали до суду.

18 вересня представниця Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України зробила припущення, що Одарченко порушив умови виходу під заставу й покинув Україну.