У НАТО анексію Криму Росією назвали "нелегальною" і "неморальною"

Джоане зазначив, що НАТО теж вчиться в України
Фото: ЕРА
Окупація Криму Росією не відповідала моралі. Про це 23 серпня на саміті Кримської платформи заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Що сталося у 2014 році через нелегальну, неморальну анексію Криму? Це не тільки стосувалося України. Я хочу сказати, що це навіть не тільки питання Чорноморського регіону, ішлося про загальну структуру, архітектуру системи норм і правил, які були загальноприйнятими у світі. Тому викликає такі емоції", – сказав він.

Заступник генсека НАТО зазначив, що Крим – "це важливе питання для жителів України, для кримських татар", а також для тих, хто "зараз перебуває під тиском у Криму".

"НАТО із 2014 року доклав зусиль, почав посилювати східний фланг, від Балтійського моря до Чорного. [...] Ми помічаємо мілітаризацію Криму Росією, вона відбудовує там свою силу. [...] Регіон Чорного моря надзвичайно важливий для НАТО. Для нас дуже важливо мати підхід "на 360 градусів" щодо нашої безпеки", – підкреслив Джоане.

За його словами, Альянс сам вчиться в України та Грузії, які опинилися "під впливом російської агресії".

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною для підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення тиску на Росію, запобігання порушенням прав людини і захисту жертв окупаційного режиму. Головною метою платформи є деокупація Криму. Планують, що платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав та урядів, міністрів закордонних справ, у вимірі міжпарламентського співробітництва, у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи розпочали на інавгураційному саміті в Києві 23 серпня 2021 року. У ньому взяли участь делегації 46 країн.

Учасники саміту ухвалили підсумкову декларацію, відкриту для підписання іншими країнами. Підписанти не визнали й засудили тимчасову окупацію та незаконну анексію Криму і закликали Росію повернути півострів Україні.

Українська влада заявила, що Росія перешкоджала проведенню саміту Кримської платформи. За даними РНБО України, через тиск Росії одна із країн, яка раніше підтвердила участь у саміті, відмовилася від неї.

У міністерстві закордонних справ Росії назвали "нелегітимними" спроби України повернути окупований Росією Крим, зокрема за допомогою ініціативи "Кримська платформа". У день проведення саміту у Кремлі заявили, що це "антиросійський захід".