"У них гроші із ж…, а ми яким коштом це робитимемо?" Богдан розкритикував ідею Зеленського про економічний паспорт

Богдан не розуміє, яким коштом мають реалізовувати проєкт економічного паспорта

Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Ексглава Офісу президента України Андрій Богдан вважає, що Україна не має ресурсів для реалізації проєкту економічного паспорта. Про це він сказав у інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

"Це окрема історія: економічний паспорт українця. Дивися – я знаю – він же привіз це з Дубая, із Катару. Це ж історія, яку ми з тобою з дитинства, блін... Хотіли там народитися, бо за народження дитини $10 тис., на весілля $15 тис., на навчання безплатно. Блін, але в них нафта, газ. Їхні гроші із ж... Чим попало жуй", каже Богдан.

Ексглава Офісу президента не розуміє, яким коштом мають реалізовувати цей проєкт.

"А ми це за що робитимемо? Ми як? Із яких?.. Ми ж купуємо цю нафту. У нас бюджет у мінусі щороку. Вони радіють перевиконанню доходів бюджету. Так ти візьми структуру цих бюджетів, перевиконання доходів у бюджет. Ми перевиконали доходи завдяки імпортному ПДВ. Ми ввозимо барахло, платимо туди наші бабки, і за розмитнення ми платимо ПДВ. Ось ми перевиконали. То цим треба не пишатися – цього соромитися треба. Ми не створюємо ВВП, додану вартість, ми не продукуємо ні хріна. Ми беремо кредити, купуємо джинси, заплативши податки, бл...дь, і радіємо", – обурився він.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

1 грудня під час виступу на засіданні Верховної Ради президент України Володимир Зеленський анонсував запровадження економічного паспорта українцяЙого зможуть отримати діти, народжені після 1 січня 2019 року.

"Ми проголосували закон №5600, який збільшує ренту та плату за використання природних ресурсів України. Ми направимо ці кошти саме на наших дітей... Ця плата за використання наших, українських, надр накопичуватиметься на персональних рахунках дітей громадян України. По досягненні повноліття наші діти зможуть використати ці гроші для здобуття освіти в Україні або купівлі житла в Україні, завдяки цим законам наші – чи когось – олігархи стануть інвесторами в майбутнє наших дітей. Я їх вітаю", – сказав Зеленський.

За даними голови парламентської фракції "Голос" Ярослава Железняка, 2021 року рента за користування надрами загальнодержавного значення становить 35,2 млрд грн, 2022-го планують, що ця сума становитиме 41 млрд грн. Дітей віком до 14 років у країні 7,5 млн, зазначив нардеп у Telegram.

2 грудня голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що після запровадження економічного паспорта діти, народжені в Україні, отримуватимуть $10–20 тис. на рахунки від рентних платежів.