"У нього за півтора року було багато різних амбіцій". Рудик відреагувала на слова Притули про бажання очолити "Голос"

Рудик: З'їзд відбудеться, як і заплановано, у середині літа, і він вирішить, чи мають амбіції Притули право на існування

Фото: goloszmin.org
Процеси, які зараз відбуваються в партії "Голос", є "хворобою росту". Таку думку в коментарі "Радіо Свобода" висловила очільниця партії Кіра Рудик, коментуючи заяву українського шоумена, екскандидата в мери Києва Сергія Притули.

Притула в інтерв'ю "РБК-Україна" говорив, що в партії "як ніколи актуально" стоїть питання зміни керівництва, а діями Рудик "незадоволені люди в парламентській фракції, у регіонах і решта членів команди "Голосу". Він висловив бажання очолити політсилу.

"Я пишаюся тим, що партія "Голос" є партією, яка долучає людей до політики. Пан Притула з нами півтора року. За цей час у нього було багато різних амбіцій: бути депутатом Київради, бути мером, бути членом політради, потім він знову повертався до своєї шоу-бізнесової кар'єри, потім він хотів робити, здається, свою партію, тепер він хоче очолити "Голос", – відреагувала Рудик.

Це добре, що у представника політсили є "такі активні амбіції", додала вона.

"Ми будемо діяти винятково згідно з нашими процедурами: наш з'їзд відбудеться, як і заплановано, у середині літа, і він вирішить, чи мають ці амбіції право на існування", – сказала Рудик.

Вона заявила, що на попередньому з'їзді мала 90% підтримки. Такий рівень підтримки, на думку Рудик, зберігається.

Розбіжностей у ціннісних орієнтирах у партії немає, запевнила вона.

"У нас є певні політичні амбіції в людей. Це, звичайно, дуже добре, тому що партія повинна складатися з амбітних, активних людей. У нас у партії люди із шоу-бізнесу, яким ми дуже вдячні (як, наприклад, Святославу Вакарчуку), ведуть за собою людей. Але партійна робота – це не виступи у клубах, не виступи на стадіонах, це системна, важка робота, яку не так приємно робити, як здається", – додала Рудик.

Контекст:

Притула був заступником голови і членом політради партії "Голос". У лютому провели з'їзд, під час якого переобрали керівництво партії, відтоді Притула – рядовий член партії. Уже після з'їзду він кілька разів заявляв про амбіції очолити "Голос", якщо на наступному переоберуть керівництво партії.

Рудик очолює політсилу понад рік. У березні 2020-го вона змінила на цій посаді музиканта Вакарчука, який у червні заявив про те, що йде з парламенту. Фракцію "Голос" у Верховній Раді із січня 2021 року очолює Ярослав Железняк. До нього її лідером був нардеп Сергій Рахманін.

22 березня нардеп Ярослав Юрчишин говорив, що виключення з "Голосу" його самого і ще п'ятьох нардепів – питання часу. Причиною цього він називав голосування в Раді за скерування на аналіз Конституційного Суду України законопроєкту про процедуру призначення керівників Національного антикорупційного бюро України та Держбюро розслідувань.

У "Голосі" повідомили, що нікого не виключали, але зробили попередження шістьом нардепам: Юрчишину, Романові Лозинському, Соломії Бобровській, Олександрі Устіновій, Ользі Стефанишиній і Володимирові Цабалю.

29 березня нардепи від "Голосу", яких керівництво партії попередило про ймовірне виключення з політсили, опублікували спільну заяву. У ній вони звинуватили керівництво в підіграванні владі й засудили розмови про створення коаліції зі "Слугою народу". У зв'язку із цим нардепи висунули вимогу провести з'їзд, затвердити новий статут партії і переобрати її керівництво.