У ПАРЄ пропонують зберегти повноваження делегації Росії

25 січня Україна оскаржила повноваження російської делегації в ПАРЄ
Фото: EPA
Австрійський депутат і член Парламентської асамблеї Ради Європи Стефан Шеннах підготував звіт про оскарження повноважень російської делегації. Він засудив Росію за зміни до конституції і спроби закріпити окупацію Криму, але запропонував не накладати на російську делегацію санкцій.

Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи затвердив попередній проєкт рішення про підтвердження повноважень російської делегації без будь-яких обмежень. Відповідний документ опублікували 26 січня на сайті ПАРЄ.

Автором доповіді вказано ексочільника комітету, австрійського депутата Стефана Шеннаха. У документі йдеться про загострення негативних тенденцій щодо демократії, верховенства закону і прав людини в Росії.

Також у доповіді Росію засудили за зміни до конституції РФ, надання парламенту РФ важелів впливу на Конституційний суд, за спроби закріпити окупацію Криму, придушення демонстрацій і отруєння опозиціонера Олексія Навального.

Незважаючи на це, проєкт пропонує не накладати на РФ жодних санкцій у ПАРЄ, пояснюючи це "прагненням до діалогу".

Голосування за документ відбудеться вранці 28 січня. До цього часу члени ПАРЄ можуть подати свої зауваження та пропозиції.

Шеннах, який підготував документ, 2018 року фігурував у звіті незалежної слідчої групи щодо корупційних діянь в інтересах Азербайджану. За даними звіту, його разом із деякими іншими депутатами намагалися підкупити представники Азербайджану, пропонуючи їм повій.

Окрім того, після позбавлення Росії права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року, Шеннах в інтерв'ю "Коммерсанту" заявляв, що зробить усе для її повернення. Він вважав, що "без Росії не може бути миру в Європі", і запевняв, що санкції проти російської делегації нічого не вирішують.

На знак протесту 2017 року РФ зупинила сплату внесків до бюджету Ради Європи (приблизно €33 млн на рік), що призвело до фінансової кризи в організації. У Росії заявили, що виплатять Раді Європи борг за внесками, якщо ПАРЄ "усуне загрозу дискримінації національних делегацій".

У ніч на 25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію про зміну характеру санкції механізму, яка дала змогу делегації Росії повернутися в асамблею. 26 червня ПАРЄ 116 голосами (проти – 62, утрималося – 15) ухвалила резолюцію про підтвердження повноважень делегації РФ. 2 липня Росія виплатила внесок до Ради Європи.

25 січня 2020 року Україна знову оскаржила повноваження російської делегації. Наразі російські депутати можуть засідати з тими самими правами, що й інші члени асамблеї, однак не зможуть брати участь у будь-якому провадженні, що стосується перевірки їхніх повноважень.