У ПАРЄ закликали Росію виконати вимоги міжнародної спільноти щодо територій трьох країн

Сесія ПАРЄ відбувається у змішаному форматі
Фото: Parliamentary Assembly of the Council of Europe / Facebook
У Парламентській асамблеї Ради Європи Росії нагадали про її причетність до подій у Криму, на Донбасі, в Абхазії, Південній Осетії та Придністров'ї.

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликала Росію припинити агресію щодо Молдови, Грузії та України. Про це свідчить резолюція, ухвалена 25 січня, її оприлюднено на сайті ПАРЄ.

У документі, який ґрунтується на моніторингу 2020 року, згадано низку країн, зокрема Росію.

"[ПАРЄ закликає] виконувати вимоги міжнародної спільноти щодо Східної України, Криму, окупованих грузинських регіонів Південної Осетії та Абхазії, а також придністровського регіону Республіки Молдова", – указано в резолюції.

В асамблеї також зауважили з боку Москви "відсутність прогресу в реалізації вимог міжнародної спільноти щодо Східної України, Криму", а також низки інших "невирішених проблем".

Водночас у ПАРЄ наголосили на позитивній ролі РФ "у мирному посередництві з нагірнокарабаського конфлікту".

Чергова сесія ПАРЄ стартувала 25 січня у змішаному форматі – члени асамблеї беруть участь у роботі сесії дистанційно або очно у Страсбурзі. Вона триватиме до 28 січня.

У 1990 році Придністров'я оголосило про суверенітет, у зв'язку з чим між Молдовою та самопроголошеною республікою виник збройний конфлікт. Літом 1992-го бойові дії завершилися. У середині 90-х у Придністров'ї було введено контингент російських миротворчих сил. Політично конфлікт досі не врегульовано. Світова спільнота незалежності Придністров'я не визнала.

8–12 серпня 2008 року між Росією та Грузією стався збройний конфлікт. Російські війська спільно з південноосетинськими формуваннями витіснили грузинські війська з Південної Осетії, яка офіційно є частиною Грузії, тимчасово зайнявши низку прилеглих до конфліктної зони районів Грузії. Пізніше Росія визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії.

У 2014 році Росія окупувала український півострів Крим і розпочала збройну агресію на Донбасі, причетності до якої Москва офіційно не визнає.