У партії "Наш край" заявили, що в Україні почали звільняти лікарів через брак грошей на зарплати

У пресслужбі партії "Наш край" зазначили, що лікарі телефонують на гарячу лінію МОЗ, але безрезультатно
Фото: depositphotos.com
Уряд пообіцяв лікарям та медсестрам підвищені ставки, але в підсумку в лікарнях медиків масово переводять на 0,5 і навіть 0,25 ставки, а керівництву однієї державної лікарні довелося взяти кредит у банку, щоб виплатити зарплати. З такою заявою 16 лютого виступила лікарка-інфекціоністка і депутатка Миколаївської міськради від партії "Наш край" Світлана Федорова, пише сайт політичної сили.

"До такої плачевної ситуації привела безглузда реформа Супрун Ляшка (ексміністерки охорони здоров'я Уляни Супрун та чинного глави міністерства Віктора Ляшка. "ГОРДОН"). Через фатальне недофінансування лікарі отримують копійки. Спеціалісти виїжджають до країн ЄС, які в умовах пандемії спрощують працевлаштування закордонних медиків. Українці не можуть підписати декларації із сімейними лікарями, хірурги працюють без медсестер. А в Україні тим часом почали звільняти лікарів, адже грошей на їхню зарплату немає", заявила Федорова.

Вона повідомила, що в лікарнях по-різному розв’язують проблеми із фінансуванням.

"Після бездумної обіцянки влади підняти лікарям і медсестрам ставки їх масово переводять на 0,5 і навіть 0,25. Керівництву однієї держлікарні довелося взяти кредит у банку, щоб виплатити медикам їхній заробіток! І на фоні цього міністр охорони здоров'я публічно звітує, що лікарям не просто виплачують їхні зарплати, а й видають підвищені ставки", – наголосила інфекціоністка.

У партії "Наш край" нагадали, що минулого тижня запропонували лікарям по всій країні повідомляти про реальну ситуацію з виплатою зарплат.

"Кількість звернень шокує. Наприклад, в одній із лікарень Вінницької області медичним працівникам запропонували вибір: добровільна заява про переведення на 0,5 ставки, розрахунок за власним бажанням або звільнення по статті. На затримку зарплат скаржаться лікарі Кіровоградської, Львівської, Одеської, Тернопільської областей. Медикам у Києві затримують [зарплату] до трьох місяців, а один із працівників поскаржився, що з листопада 2020 року чекає на лікарняні. У Кременчуцькій лікарні кажуть, що за грудень не отримали "ковідні", як і зарплату за січень. І така ситуація по всій країні", – указано в заяві політсили.

У пресслужбі зазначили, що лікарі телефонують на гарячу лінію МОЗ, але безрезультатно.

"Ми в партії "Наш край" наполягаємо, що влада терміново має виплатити лікарям їхні зарплати. Також передбачити ліжкомісця в достатній кількості для очікуваного збільшення захворюваності, а в бюджеті на 2022 рік передбачити створення коронавірусного фонду із цільовим призначенням безпосередньо на медицину та доплати медикам, пов'язаним із лікуванням від коронавірусу. Ми закликаємо уряд зупинити вбивчу реформу Супрун Ляшка, яка знищила медицину в Україні", – сказала Федорова.

Депутатка вважає, що медустанови потребують глобального аудиту, щоб виявити найбільший дефіцит лікарів, медикаментів та обладнання.

Контекст:

Кабінет Міністрів України на засіданні 12 січня 2022 року ухвалив постанову про збільшення заробітної плати медичним працівникам. "Документ передбачає підвищення базового рівня заробітної плати для лікарів та медичних сестер. Із 1 січня зарплата лікаря має бути не менше ніж 20 тис. грн, медичної сестри – 13,5 тис. грн", – сказав на засіданні Кабміну глава МОЗ. Він уточнив, що в бюджеті на цей рік передбачено таке підвищення зарплат для медпрацівників.