Ексзаступнику міністра соцполітики України оголосили підозру через махінації з даними про COVID-вакцинацію в Helsi

Учасники схеми за гроші вносили фейкові дані про вакцинацію до системи Helsi
Фото: EPA

У Києві викрили протиправну схему співробітників медичного центру, що полягала у здирстві та отриманні хабарів із лікарів-практиків, а також у підробленні свідоцтв про вакцинацію громадян проти COVID-19. Про це повідомила пресслужба Київської міської прокуратури у Facebook.

Слідство з'ясувало, що керівниця Київського дитячого діагностичного центру організувала схему, за якою підлеглі лікарі щомісяця відраховували частину своєї зарплати, щоб і далі працювати в цій установі. Розмір хабаря залежав від кількості робочих змін лікарів. Задокументовано отримання чиновницею 46 тис. грн.

Крім цього, установлено, що група осіб, до складу якої входили вищезгадана керівниця та одна з лікарок цього медичного центру (вона ж раніше була радницею заступника голови Київської міської держадміністрації та заступницею міністра соціальної політики України), організували схему занесення до інформаційної системи Helsi.me неправдивих відомостей про вакцинацію громадян проти COVID-19. За внесення фейкових даних вони просили $250.

Надалі відомості про нібито вакцинацію громадян інший учасник групи заносив до електронної системи eHealth для подальшого завантаження до Єдиного порталу державних послуг "Дія".

Видання "РБК-Україна" повідомило, що другою фігуранткою справи є Олександра Чуркіна, яка раніше була заступницею міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції.

Слідчі провели обшуки щодо місць роботи та проживання фігурантів кримінального провадження, під час яких вилучили мобільні телефони, чорнові записи, а також документи, які підтверджують протиправну діяльність. Водночас перед обшуками одна з фігуранток викинула свій мобільний телефон у вікно, а інша сховала вимкнений гаджет за шафою.

Голову медустанови затримано, їй інкримінують ч. 3 ст. 362 Кримінального кодексу України (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп'ютерах) та ч. 3 ст. 368 (хабарництво). Ще трьох фігурантів повідомили про підозру за ч. 3 ст. 362 КК України.

Контекст:

Кабінет Міністрів України 22 вересня 2021 року на своєму засіданні підтримав законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу про відповідальність за підроблення документів щодо вакцинації.

1 листопада комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт №6084 щодо встановлення відповідальності за підроблення документів щодо проведення профілактичних щеплень. Парламент ухвалив його в першому читанні 2 листопада. Зокрема, пропонують ввести штраф за підроблення COVID-сертифікатів від 17 тис. до 34 тис. грн або обмеження волі до двох років для тих, хто свідомо використовує підроблені документи.

Керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк сказав 4 листопада, що торгівля COVID-сертифікатами в Україні стала масштабним явищем.

У поліції 8 листопада повідомили, що у більше ніж 80 провадженнях за фактами підроблення, збуту та використання COVID-документів фігурують медики.

За даними МВС станом на 11 листопада, в Україні 2021 року відкрили понад 1200 проваджень за підроблення COVID-документів.

17 листопада Державна прикордонна служба України повідомила, що із серпня цього року прикордонники виявили 1737 недійсних та 594 підроблені COVID-сертифікати.

Цього ж дня профільний комітет Верховної Ради України підтримав амністію для українців, які купили підроблений COVID-сертифікат та повідомили про це правоохоронні органи.