У правоохоронному комітеті Ради повідомили, що вже впроваджують на практиці наукові дослідження Киви

Результати дослідження Киви реалізовано у практичній діяльності парламентського комітету та Офісу генерального прокурора
Фото: Илья Кива / Facebook
У правоохоронному комітеті Ради звернули увагу на те, що, відповідно до дисертації нардепа від ОПЗЖ Іллі Киви, активність громадян у сфері політичного і правового життя суспільства "провокує" владу створювати нові напрями забезпечення демократизму й успішності внутрішньої державної політики.

Дисертаційне дослідження нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Іллі Киви, захист якого призначено на 26 квітня, має довідку про реалізацію у практичній діяльності від правоохоронного комітету Верховної Ради. Про це в комітеті повідомили у відповідь на запит руху "Чесно".

"Цією довідкою посвідчуємо, що результати наукового дослідження Іллі Киви викликали інтерес і впроваджуються у практичну діяльність комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності", – ідеться в документі за підписом голови комітету Дениса Монастирського, датованому 25 січня цього року.

Зокрема, у довідці вказано, що на увагу заслуговує розробка й опис механізмів впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності. Згідно з цим описом, активність громадян у сфері політичного і правового життя суспільства "провокує" владу створювати нові напрями забезпечення демократизму й успішності внутрішньої державної політики.

В авторефераті дисертації нардепа вказано, що результати дослідження реалізовано у практичній діяльності не тільки парламентського комітету, а й Офісу генерального прокурора, Міжрегіональної академії управління персоналом та громадської організації "Всеукраїнська асамблея докторів наук державного управління".

Кива планує захищати кандидатську дисертацію на тему "Механізми впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності (на прикладі країн ЄС та України)" за спеціальністю "механізми державного управління". Його підготовку до захисту вже активно обговорюють у соцмережах, але сам він заявив, що "не може зрозуміти, що так схвилювало суспільство" і чому "треба підняти якийсь хайп".

Якщо Кива захиститься, то буде отримувати надбавку 15% до посадового окладу. Серед нардепів фракції ОПЗЖ поки налічують 12 кандидатів наук серед 44 членів, повідомляє "Чесно".

За даними руху "Чесно", Кива закінчив Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого (спеціальність – "правознавство") і Національну академію внутрішніх справ України (спеціальність – "право"). Також навчався в Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка (спеціальність – "педагог-психолог") і Полтавському нафтовому геологорозвідувальному технікумі (кваліфікація – "технік-механік").

У 2014–2015 роках Кива працював заступником начальника міліції Донецької області, 2015-го – Херсонської. У 2015–2016 роках був головою департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції України, у травні 2016-го його звільнили з Нацполіції. У 2016–2017 роках Кива був радником міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

Кива двічі балотувався до Ради як самовисуванець: у 2013 році на повторних виборах у 223-му окрузі в Києві (набрав 20 голосів, або 0,02%, і розділив 55-те місце з іще одним кандидатом) і 2016 року на проміжних виборах у 183-му окрузі в Херсонській області (посів сьоме місце, отримав 1048 голосів, або 3,91%). У 2019 році Кива балотувався у президенти, посівши 29-те місце (5869 голосів, або 0,03%), того ж року його обрали до Ради за списком ОПЗЖ.

Кива є членом правоохоронного комітету, ініціатором 22 проєктів законів і 11 проєктів постанов.

Чинними актами стали три ініціативи – два проєкти законів, ініційовані спільно з іншими членами комітету (№2256 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури внесення змін" і №2456 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів"), а також постанову "Про висловлення недовіри генпрокурору Руслану Рябошапці".