У Раді можуть створити ТСК для розслідування діяльності Степанова

Фракція "Голос" готова чекати тиждень, а потім ініціює ТСК щодо діяльності Степанова
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook
Партія "Голос" має намір створити в парламенті тимчасову слідчу комісію (ТСК) для розслідування діяльності колишнього міністра охорони здоров'я Максима Степанова, якщо нинішній глава МОЗ Віктор Ляшко не проведе аудиту роботи відомства. Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомила лідерка політсили, нардепка Кіра Рудик.

"Ми вимагаємо аудиту Міністерства охорони здоров'я з приводу закупівель, які були зроблені, й аудиту витрачених коштів", – сказала Рудик.

Вона зазначила, що Ляшко підтримав цю ідею й заявив, що аудит зробить саме відомство. У партії очікують, що він відбудеться.

"Якщо ж ні, то створимо ТСК, на основі результатів роботи якої подаватимемо заяви до правоохоронних органів. Але ми сподіваємося, що пан Ляшко сам зацікавлений у тому, щоб, скажімо, розділити відповідальність за те, що відбувалося до нього, і за те, що є нині", – додала Рудик.

За її словами, фракція "Голос" готова чекати на повідомлення про початок такого аудиту від МОЗ протягом тижня, перш ніж ініціювати створення ТСК.

Контекст:

Верховна Рада проголосувала за звільнення Степанова з посади міністра охорони здоров'я 18 травня. Він обіймав цю посаду з 30 березня 2020 року. У Верховній Раді кілька разів ініціювали збір підписів за його відставку.

Основною причиною відставки Степанова глава уряду Денис Шмигаль називав незадовільні темпи вакцинації проти COVID-19, а також ситуацію з постачанням вакцин.

Крім того, Степанова протягом його діяльності критикували за запізнення з контрактуванням вакцин, неефективні темпи тестування на коронавірус, затягування закупівель ліків, зокрема для хворих на СНІД та онкохворих, купівлю захисних костюмів для медиків за ймовірно завищеними цінами, конфлікти з ДП "Медзакупівлі України".

Сам чиновник заявляв, що має намір завершити розпочаті ним реформи у сфері охорони здоров'я й захистити медсистему від "підкилимних ігор", а після голосування за його відставку повідомив, що йде із "чистими серцем і сумлінням".

Призначений 20 травня міністром охорони здоров'я Ляшко пообіцяв, що до кінця 2021 року всі охочі у країні зможуть вакцинуватися проти коронавірусу, причому за літо щеплення "як мінімум" і "гарантовано" зроблять 5 млн українців.