У РНБО немає повноважень звільняти Кличка – Данілов

Кличко не зміг прийти на засідання РНБО, він був із візитом у Чернігівській області
Фото: Віталій Кличко / Facebook

Рада національної безпеки і оборони України не має повноважень для звільнення мера Києва Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації. Про це на брифінгу після засідання РНБО, яке відбулося 20 серпня, сказав її секретар Олексій Данілов, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Повноважень знімати Кличка у нас немає. Ці повноваження є у Кабінету Міністрів. Кабінет Міністрів займається своєю справою, а ми можемо розглянути будь-яке питання на засіданні РНБО, можемо звернути увагу на стан справ, який є в Києві", – зазначив Данілов.

Він підкреслив, що РНБО, до прикладу, може звернути увагу на якість води в Києві.

Мер Києва і голова КМДА Кличко повідомив сьогодні, що Офіс президента запросив його на засідання, але він не зможе бути присутнім, оскільки перебуває в Чернігівській області.

ЗМІ писали, що на цьому засіданні Кличка можуть звільнити з посади голови КМДА. За даними шеф-редакторки LB.ua Соні Кошкіної, кандидатури на місце Кличка не було, оскільки "купувати квиток на війну ніхто не хоче".

В Офісі президента України увечері 20 серпня після засідання РНБО заявили, що запросили Кличка на засідання Ради через знищення архітектурної спадщини Києва.

Контекст:

2003 року Конституційний Суд України вирішив, що КМДА має очолювати особа, яку було обрано міським головою. У листопаді 2010 року четвертий президент України Віктор Янукович розділив ці посади, унаслідок чого мера Леоніда Черновецького на посаді голови міськадміністрації змінив Олександр Попов. 2014 року, після перемоги Кличка на виборах міського голови Києва, п'ятий президент Петро Порошенко призначив його головою КМДА.

2019 року тодішній глава Офісу президента Андрій Богдан надіслав до Кабміну лист із "нагадуванням" про необхідність внесення подання на звільнення Кличка з посади голови КМДА. Кабмін за деякий час погодив звільнення, але указ президента так і не було підписано. Кличко подав проти Богдана і Кабміну позов до суду, а на Богдана також поскаржився в поліцію.

У травні 2021 року в Києві почалися обшуки на низці комунальних і комерційних підприємств, а також у департаментах КМДА, вони тривають досі. У партії УДАР вважають масові обшуки у столиці тиском і спробою дискредитації Кличка та його політсили. Сам мер Києва заявив, що такого не було в Україні навіть "у махрові часи" Януковича.

16 серпня Кличко записав відеозвернення і заявив про спробу дискредитувати його, усунути з посади голови КМДА і змінити на "зальотного ставленика".