У Верховній Раді створили міжфракційне об'єднання "Національна платформа примирення і єдності", ініціатором став Сівохо

Сергій Сівохо: "Національна платформа примирення і єдності" – у Раді
Фото: Сергей Сивохо / Facebook
Лідер Національної платформи примирення і єдності Сергій Сівохо заявив, що закінчення війни, возз'єднання України, примирення і єдність – це сьогоднішній справжній порядок денний, пише Politeka.

13 липня у Верховній Раді було створено міжфракційне депутатське об'єднання "Національна платформа примирення і єдності", його очолила позафракційна народна депутатка Вікторія Гриб, заступником став народний депутат від фракції "Слуга народу" Святослав Юраш. Про створення об'єднання повідомив перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, повідомляє кореспондент "ГОРДОН".

Ініціатором створення об'єднання став лідер Національної платформи примирення і єдності Сергій Сівохо.

"Національна платформа примирення і єдності – у Раді. Закінчення війни, возз'єднання України, примирення і єдність – от сьогоднішній справжній порядок денний, "адженда", як каже Володимир Олександрович. Мир – це найголовніший запит від громадян України! Реєстрація нового міжфракційного об'єднання – яскраве тому підтвердження. Нам потрібен зараз мир. Усім нам. Пропоную точку відліку – Донбас! Ми вже працюємо, приєднуйтесь!" – сказав він, повідомляє видання Politeka.

За інформацією журналістів, в об'єднання увійшли депутати Верховної Ради від фракцій "Слуга народу", "Батьківщина", ОПЗЖ, груп "Довіра", "За майбутнє" і позафракційні нардепи, загалом 33 політики. Серед них – голова комітету ВРУ з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець, народні депутати від фракції "Слуга народу" Ірина Верещук, Олександр Качура, Юлія Яцик, від "Батьківщини" Олексій Кучеренко, позафракційні народні депутати Вадим Новинський, Сергій Магера й інші.

"Ідею створення МФО ми виношували спільно з лідером громадської організації "Національна платформа примирення і єдності" Сергієм Сівохом, членкинею правління НППЕ Мариною Черенковою та главою Українського інституту політики Русланом Бортником. Разом ми об'їздили практично пів країни у спробі промацати ґрунт для запуску широкого загальнонаціонального діалогу про формат майбутнього Донбасу у складі України. Ми заручилися підтримкою народних депутатів, які розуміють важливість реінтеграції за принципом "повертаємо людей, а не території". Плани і завдання у нас надмірно амбітні, робота має бути титанічна", – впевнена голова об'єднання Вікторія Гриб.

Контекст:

У червні Сівохо в Маріуполі презентував проєкт Гуманітарної стратегії возз'єднання України. Він розповів, що в основу документа лягла робота платформи у співпраці з Українським інститутом політики над правками до законопроєкту про перехідний період. Сівохо повідомив, що найближчим часом заплановано низку таких заходів уздовж лінії зіткнення і на завершальному етапі – у Києві. Повний текст стратегії буде опубліковано на сайті платформи, і кожен охочий зможе взяти участь в обговореннях та внести свої пропозиції, розповів він.