Учасники акції "SaveФОП" прорвали огорожу біля будівлі Верховної Ради

За повідомленнями ЗМІ, понад 20 учасників акції затримали правоохоронні органи
Фото: Анна Хорошун / suspilne.media
Приблизно 2 тис. мітингувальників на акції руху "SaveФОП" зламали огорожу біля Верховної Ради України та намагаються штурмувати будівлю парламенту. Про це повідомило агентство "Укрінформ" 25 січня.

Учасників акції стримує кілька сотень правоохоронців, періодично виникають бійки. Журналістів та народних депутатів не випускають із Верховної Ради.

Мітингувальники "SaveФОП" протестують проти "тотальної фіскалізації" з гаслами "Владо, приймай або йди геть!". Вони запалили фаєри під Верховною Радою зі сцени, яку було встановлено раніше.

Перед будівлею парламенту в кілька рядів вишикувалися правоохоронці. Поліцейські прибувають, декого з учасників акції затримали.

"Затриманих під час штурму підприємців відвозили поліцейським автобусом. Перед цим їх обшукували. Мітингувальники також запалили димові шашки. Правоохоронці затримали не менше ніж 20 учасників мітингу. Виходи з Ради, як і раніше, зачинені. Охорона пропонує журналістам скористатися підземним переходом до комітетів ВРУ", – повідомив Telegram-канал PavlovskyNews.

Журналіст Ян Доброносов на своїй сторінці у Facebook опублікував відео, зняте з Верховної Ради.

Інший фотограф Олександр Гончаров також розмістив фото на своїй сторінці у Facebook із коментарем: "ФОП проти поліції".

Контекст:

Верховна Рада 20 вересня 2019 року ухвалила законопроєкт, який зобов'язує ФОП використовувати реєстратори розрахункових операцій (як звичайні POS-термінали, так і програмні). Норма про застосування РРО фізособами-підприємцями з другої до четвертої групи мала набути чинності з 1 січня 2021 року.

Після акцій протесту ФОП Верховна Рада ухвалила закон про відтермінування обов'язкового використання касових апаратів. Згідно із законом, застосування знижених фінансових санкцій за порушення бізнесом окремих вимог закону про використання РРО під час проведення розрахункових операцій було продовжено до 1 січня 2022 року.

У 2021 році підприємці продовжували протестувати, вимагаючи зберегти спрощену систему оподаткування, але Рада провалила відповідне голосування. Додаткове відтермінування РРО відмовилася підтримувати монобільшість.

Отже, із січня 2022 року платники єдиного податку другої четвертої груп, які проводять розрахунки готівкою, мають застосовувати у своїй діяльності реєстратори розрахункових операцій, нагадують у Кабміні.

У перший пленарний день Ради 2022 року в центрі Києва знову розпочалися протести – їхні учасники вимагають зберегти спрощену систему оподаткування та звітності, а також скасувати вимогу щодо використання реєстраторів розрахункових операцій для фізичних осіб – підприємців.