Угорщина не блокуватиме вступу України до Євросоюзу – посол

Коли почнуть розглядати питання членства України в ЄС, Угорщина його підтримає, зазначив Ійдярто
Фото: depositphotos.com
Угорщина підтримує членство України у Європейському союзі. Про це в ефірі телеканала "Еспресо" заявив посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто. Відеозапис його інтерв'ю опубліковано 8 травня у Telegram ЗМІ.

Наприкінці бесіди ведучий телеканала запропонував дипломату звернутися до українців.

"Я зараз у Києві. Це моя солідарність і мій невеликий внесок у величезну боротьбу, яку веде український народ. Ми вас повністю підтримуємо. Будьте певні, що угорці та народ Угорщини солідарні з вами. І ми сподіваємося, що вже скоро ця трагедія, ця війна припиниться. А український народ відродиться з новою енергією та можливостями, – сказав Ійдярто. – І наприкінці я хочу запевнити вас у тому, що коли почнуть розглядати питання членства України в Європейському союзі, Угорщина підтримає його".

9 травня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна підготувала другу частину опитувальника для набуття статусу кандидата на членство в ЄС. У червні Україна розраховує отримати позитивну відповідь щодо статусу кандидата у члени ЄС, сказав глава держави у вечірньому відеозверненні.

Якщо Україна не отримає статусу кандидата в члени ЄС, це означає лише одне – "Європа намагається нас обдурити", зазначив в інтерв'ю Financial Times глава МЗС Дмитро Кулеба.

Контекст:

Угорщина за час повномасштабної війни Росії проти України зробила кілька заяв, які критикувала українська влада. Будапешт засуджує агресію РФ, але не згоден дозволити постачання зброї через свою територію і не має наміру припиняти закупівлю енергоносіїв у РФ.

Після перемоги на парламентських виборах, які відбулися 3 квітня, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловив особливу подяку угорцям Закарпаття, а також заявив, що "такої кількості противників" у його партії ніколи не було, назвавши серед противників Зеленського. У МЗС України відповіли, що Орбан не має підстав так стверджувати, і висловили сподівання, що новий мандат дасть можливість угорському уряду серед інших першочергових завдань "зосередитися на протидії агресивній політиці президента РФ".

5 квітня Зеленський сказав, що намагався порозумітися з Орбаном, але той боїться впливу Росії. Президент України не вважає Будапешт союзником Києва. Наступного дня МЗС Угорщини викликало українську амбасадорку Любов Непоп.

Заступник глави Офісу президента України (ОПУ) Ігор Жовква в інтерв'ю "Європейській правді", яке вийшло 10 квітня, заявив, що в ОПУ не спостерігають ознак того, що Угорщина "збирається щось блокувати на європейському треку для України", і "сподіваються, що такого не буде”.

Згідно з результатами опитування Flash Eurobarometer, проведеного з 13-го до 20 квітня у 27 країнах – членах ЄС методом онлайн-опитування, найменшу підтримку євроінтеграційних устремлінь України продемонструвала Угорщина – 48% респондентів ("повністю згодні" – 15%, "радше згодні" – 33%).