"Україна – дуже поганий стратег". Арестович вважає, що 1 жовтня Європа буде "зовсім іншою"

Арестович (на фото) сумнівається у стратегічному мисленні президента і глави ОП
Фото: radiosvoboda.org
Восени політична ситуація навколо України стане гіршою, заявив речник української делегації у тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович "Телеграфу" в інтерв'ю, яке опубліковано 8 червня.

"До 1 жовтня в Європі зміниться вся політична архітектура. [Канцлерка Німеччини Ангела] Меркель іде. Франція з Німеччиною борються за першість. Кого підтримають Штати – велике питання. Хто переможе в Німеччині – величезне питання, тому що "зелені", наприклад, кажуть: ні – "Північному потоку", так – зброї для України. Усе може радикально змінитися. Щодо нормандського формату і Мінських угод, то залишиться одна людина з тих, з якими ми їх укладали, – це [президент РФ Володимир] Путін. Лідери всіх інших держав змінилися", – сказав Арестович.

Він також нагадав про Білорусь, де проведуть спільні з Росією військові навчання "Захід 2021" і яку може анексувати РФ.

"1 жовтня це буде зовсім інша Європа, зовсім інша ситуація навколо України. Можу точно сказати, вона в будь-якому варіанті буде гіршою, ніж на момент, коли ми зараз розмовляємо. Запуск "Північного потоку", те, що де-факто поглинено Білорусь, із якою вже не можна грати у військово-промислове співробітництво, виникають питання стосовно палива. Тобто військово-політична ситуація навколо України погіршується і без зустрічі [президента США Джо] Байдена з Путіним автоматично, завдяки процесам, які Путін запустив. Україна – дуже поганий стратег", – вважає Арестович.

За його словами, українські політики – "послідовно погані гравці".

"Президент [України Володимир] Зеленський прийшов із шоу-бізнесу. Чекати від нього, що він буде геополітичним стратегом, було б дуже складно. [Глава Офісу президента Андрій] Єрмак прийшов із міжнародної юриспруденції і теж кінопродюсер. Вони, звичайно, дуже швидко навчаються, і зараз це зовсім інші люди, ніж рік чи два тому, але все-таки я думаю, що не менше як рік знадобиться, щоб вже стати зовсім на ноги і навчитися в ці ігри грати. А що робили професійні політики до цього 28 років?" – міркує над запитанням спікер української делегації у ТКГ.

Арестович навів приклад Нідерландів, Німеччини та Туреччини, які змінилися за 30 років.

"А де ми? Ми дуже погані господарники, погано поводимося із власністю, і нам треба це радикально міняти, але президент точно хоче це змінити, тут питання команди, професіоналізму. Я сподіваюся, що за результатами випробувань цього літа Україна знайде позицію нарешті з великої літери П", – заявив він.

Контекст:

Україна є однією із зацікавлених сторін у різних історіях, пов'язаних переважно з російською агресією і роллю РФ.

Про врегулювання конфлікту на Донбасі перемовини ведуть у межах ТКГ (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

Також Україна виступає проти будівництва газопроводу "Північний потік – 2", введення в експлуатацію якого загрожує припиненням транзиту російського газу через українську територію.