Україна готова приєднатися до консультацій у ЄС через зупинення транзиту нафти російського "Лукойлу" – МЗС

Україна у постійному контакті зі Словаччиною щодо транзиту нафти російського "Лукойлу" через свою територію, зазначили в МЗС
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Україна готова приєднатися до консультацій у ЄС через зупинення транзиту нафти російського "Лукойлу" через свою територію, якщо таке рішення ухвалить Єврокомісія. Про це 30 липня повідомив спікер українського МЗС Георгій Тихий на брифінгу, який відомство опублікувало у Facebook.

"Дійсно, положення відповідного рішення РНБО […] стосується лише комерційної діяльності приватного акціонерного товариства "Лукойл" на території України. Можу додати, що ми підтверджуємо готовність долучитися до консультацій… якщо Єврокомісія таке рішення ухвалить", – сказав Тихий.

За його словами, Україна у постійному контакті зі Словаччиною, як на рівні прем'єра, так і на інших рівнях міністерств і відомств, і "вивчає пропозиції, які надходять".

"Скажу, що процес триває. Україна, окрім того, підтримує дуже тісний зв'язок із Єврокомісією щодо цієї теми для того, щоб вирішувати всі питання, які виникають […] у скоординованому ключі, і головне – у ключі саме спільної позиції – Євросоюзу, Єврокомісії", – наголосив Тихий.

Контекст:

"Лукойл" є однією з кількох російських компаній, які постачають нафту до Угорщини та Словаччини через південну частину одного з найбільших і найпотужніших у світі нафтопроводів "Дружба" в Україні.

Як зазначила "Економічна правда", "Лукойл" був під санкціями в Україні з 2018 року, але вони стосувалися лише виведення капіталів, обмеження торговельних операцій та заборони участі у приватизації або оренді державного майна. У червні 2024 року Рада національної безпеки і оборони України розширила санкції проти "Лукойлу", додавши, зокрема, заборону на транзит.

17 липня Bloomberg поінформувало, що компанія "Лукойл" припинила транспортування нафти до Угорщини після того, як РНБО розширила проти неї санкції. Наступного дня у словацькому мінекономіки повідомили, що Україна припинила транзит російської нафти від компанії "Лукойл" до Словаччини. Там наголосили, що обмеження стосуються лише постачань "Лукойлу" – постачань російської нафти до Словаччини не припиняли.

26 липня словацький прем'єр Роберт Фіцо під час телефонної розмови із главою українського уряду Денисом Шмигалем запропонував Україні "технічне рішення" щодо транзиту російської нафти "Лукойлу", "у якому мають узяти участь кілька держав, зокрема Словаччина". 29 липня Фіцо пригрозив зупиненням постачання дизпального в Україну, якщо Київ не розблокує транзиту нафти "Лукойлу".

Після посилення санкцій проти російської компанії загальний обсяг транзиту нафти через Україну в липні – стандартний, якщо порівнювати обсяги з минулими місяцями, і в ньому немає нафти "Лукойлу", розповів 22 липня голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов, його цитує Forbes Ukraine.