Україна і Великобританія підписали меморандум про спільне будівництво військових баз і кораблів

Документ підписали в Одесі на борту британського есмінця
Фото: mil.gov.ua
Україна і Великобританія 21 червня підписали меморандум про реалізацію проєктів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства і ВМС України. Про це повідомляє Міністерство оборони України.

"Меморандум передбачає спільне проєктування та будівництво військових кораблів в Україні та Великобританії, реконструкцію українських суднобудівних підприємств і будівництво двох баз ВМС України", – ідеться в повідомленні.

Документ підписали в Одесі на борту британського ракетного есмінця HMS Defender D36 міністр із питань оборонних закупівель Великобританії Джеремі Квін і заступник міністра оборони України Олександр Миронюк.

Також на заході були секретар РНБО України Олексій Данілов, перший морський лорд Великобританії адмірал Тоні Радакін та надзвичайний і повноважний посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс.

Контекст:

Із 2014 року Великобританія надавала для потреб ЗСУ військову допомогу. Попередні уряди Сполученого Королівства були проти постачання в Україну летальної зброї.

У серпні 2020 року посол України в Лондоні Вадим Пристайко заявив, що готують великий контракт із Великобританією не тільки на придбання, а й на виробництво в Україні летальних озброєнь.

У жовтні 2020 року Україна і Великобританія підписали меморандум про посилення співпраці у військовій і військово-технічній сферах. Документ передбачає виділення Британією кредиту на 10 років на суму до £1,25 млрд ($1,6 млрд) і допомогу в будівництві двох військових баз.