Україна не має наміру повертати собі ядерну зброю – Кулеба

Кулеба: Україна зробила історичний внесок у глобальну безпеку
Фото: EPA
Україна не має наміру повертати собі ядерну зброю. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 23 лютого на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Україна зробила історичний внесок у глобальну безпеку. 1994 року ми провели денуклеаризацію, відмовившись від третього за величиною ядерного арсеналу у світі. Ми не плануємо повертати ядерну зброю. У відповідь сьогодні ми очікуємо, що світ пропорційно та рішучістю дій гарантуватиме нашу безпеку перед загрозою історичного масштабу", – сказав глава МЗС.

За словами міністра, із цієї причини Україна хоче скликати консультації щодо Будапештського меморандуму.

Контекст:

Будапештський меморандум було підписано 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, країни-підписанти – Великобританія, Росія та США – зобов'язалися бути гарантами незалежності, суверенітету та кордонів України, а також утримуватися від застосування проти України будь-якої зброї, не тільки ядерної. Окрім того, підписанти обіцяли не чинити на Київ економічного тиску. Натомість Україна відмовилася від свого ядерного статусу. Під меморандумом поставили свої підписи тодішні президент України Леонід Кучма, президент РФ Борис Єльцин, президент США Білл Клінтон та прем'єр Великобританії Джон Мейджор.

Росія 2014 року порушила умови меморандуму, анексувавши Крим та розпочавши збройну агресію на Донбасі.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що Росія Будапештської угоди не порушила, оскільки не застосувала щодо України ядерної зброї.

У січні 2021 року Зеленський заявив, що невиконання Будапештського меморандуму означає, що будь-які домовленості у світі "помножені на нуль".

19 лютого 2022-го, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, глава держави сказав, що Україна може поставити під сумнів зобов'язання щодо Будапештського меморандуму.

"Із 2014 року Україна тричі намагалася скликати консультації держав – гарантів Будапештського меморандуму. Тричі – безуспішно. Сьогодні Україна зробить це вчетверте. Я як президент – уперше. Але і Україна, і я робимо це востаннє. Я ініціюю проведення консультацій у межах Будапештського меморандуму. Скликати їх доручено міністру закордонних справ. Якщо вони знову не відбудуться або за їхніми результатами не буде гарантій безпеки для нашої держави, Україна матиме повне право вважати, що Будапештський меморандум не працює й усі пакетні рішення 1994 року поставлені під сумнів", – заявив він.

21 лютого Кулеба сказав, що звернувся до держав – членів Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй щодо проведення консультацій згідно зі ст. 6 Будапештського меморандуму.