Україна продовжує процедуру приєднання до санкцій проти Білорусі, Лукашенка у списку немає – Кулеба

Кулеба: Зараз на столі у нас приєднання до того списку санкцій ЄС, у якому Олександра Лукашенка немає
Фото: EPA

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що санкції необхідно вводити проти тих, хто жорстоко поводився з білоруськими протестувальниками. Він зазначив, що Україна приєднається до санкцій Євросоюзу, президента Білорусі Олександра Лукашенка у списку немає.

Україна продовжує юридичну процедуру приєднання до санкцій Євросоюзу проти Білорусі, у списку немає президента країни Олександра Лукашенка. Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", яке вийшло 28 жовтня, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Приєднання до санкцій – це певний юридичний процес. Я саме сьогодні підписав лист на цю тему, тому процедура триває. Нині на столі у нас приєднання до того списку санкцій ЄС, у якому Олександра Лукашенка немає", – заявив Кулеба.

Він зазначив, що не підтримує ідеї секторальних санкцій.

"Це моя особиста позиція як міністра. У принципі, їх зараз ніхто і не вводить, і ми самі не розглядаємо такої опції. Але ми вважаємо, що ті, хто вчинив насилля щодо протестувальників, мають за це постраждати у відповідь шляхом застосування санкцій щодо них. Також це питання цілісності політики й синергії між ЄС і Україною",  додав глава МЗС.

Водночас Кулеба виступив за те, щоб торгово-економічні відносини між Україною та Білоруссю залишалися незмінними.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту через фальсифікацію результатів голосування на виборах президента, на яких, за офіційними даними, переміг чинний президент Олександр Лукашенко. Водночас альтернативні екзитполи подавали впевнену перемогу опозиційної кандидатки Світлани Тихановської. Білоруські силовики жорстко розганяли мітингувальників. Вони застосовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. За час протестів затримали понад 10 тис. демонстрантів, сотні дістали травми та поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

23 вересня у Палаці незалежності в Мінську відбулася таємна церемонія інавгурації Лукашенка. Уперше в історії Білорусі її не анонсували. Усупереч вимозі законодавства, церемонії не транслювали на телебаченні. У Євросоюзі заявили, що не вважають Лукашенка законним президентом Білорусі.

Кулеба заявляв, що складання Лукашенком присяги не означає його визнання легітимним главою білоруської держави. 30 вересня він сказав, що після закінчення 5 листопада терміну повноважень нинішнього президента Білорусі офіційний Київ називатиме його просто Олександр Лукашенко.

2 жовтня Євросоюз увів санкції проти 40 громадян Білорусі: керівництва міністерства внутрішніх справ, голови Центрвиборчкому, командирів ОМОН. Цього самого дня Кулеба заявив, що Україна планує приєднатися до цих санкцій.