Білоруські прикордонники перешкоджають проїзду до країни громадян України, Литви та Польщі – посол

На думку Кизима, позиція білоруської сторони є безпідставною
Фото: Ihor Kyzym / Facebook

Посол України в Білорусі Ігор Кизим заявив, що білоруська влада й далі вважає Україну загрозою.

Білоруські прикордонники вживають низку заходів, щоб не пускати на територію країни громадян України, Литви та Польщі. Про це в ефірі "Громадського радіо" заявив посол України в Білорусі Ігор Кизим.

"Прикордонники вживають заходів, щоб не допускати на територію Білорусі людей із трьох сусідніх країн, а саме Литви, Польщі та України. Все ж таки вони продовжують вважати Україну загрозою", – сказав посол.

На його думку, позиція білоруської сторони є безпідставною, однак "це комусь потрібно, щоб виправдовувати жорсткі дії щодо протестувальників".

Масові акції незгодних із результатами голосування на виборах президента Білорусі тривають із 9 серпня. За офіційними даними, перемогу в них здобув чинний президент Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла кандидатка від опозиції Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи подавали протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми й поранення, затримали понад 14 тис. осіб. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

25 жовтня в Білорусі був останній день народного ультиматуму, поставленого Тихановською Лукашенку. Цього дня лише в Мінську на 11-й протестний марш вийшло понад 100 тис. осіб.

Тихановська заявляла, що, якщо цього дня Лукашенко не піде у відставку, 26 жовтня білоруси оголосять загальнонаціональний страйк на всіх підприємствах, вийдуть блокувати дороги й обвалять продажі в державних магазинах.

26 жовтня в Білорусі розпочався загальнонаціональний страйк.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявляв, що складання Лукашенком присяги не означає його визнання легітимним главою білоруської держави. 30 вересня він сказав, що після закінчення 5 листопада терміну повноважень нинішнього президента Білорусі офіційний Київ називатиме його просто Олександр Лукашенко.