Україна в ПАРЄ ініціювала декларацію щодо подій у Білорусі

Україна ініціювала декларацію ПАРЄ, її підписали глави ще чотирьох делегацій
Фото: EPA

У декларації, яку ініціювала українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи, зазначено, що вибори в Білорусі не відповідали міжнародним стандартам. Делегати закликали владу країни негайно відпустити незаконно затриманих учасників мирних зібрань, а також застерегли Росію від втручання у внутрішні справи Білорусі.

Глава української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, нардепка від "Слуги народу" Єлизавета Ясько повідомила у Facebook 16 серпня, що ініціювала в ПАРЄ Білоруську декларацію стосовно ситуації в країні.

"Я ініціювала Білоруську декларацію – документ, де ми даємо оцінку подіям у сусідній країні і пропонуємо шлях виходу із ситуації, що склалася", – написала Ясько.

Вона зазначила, що ініціативу підтримала більшість членів української делегації. Також її підписали глави делегацій Литви, Латвії, Естонії та Великобританії.

"Ми, делегати, що підписалися нижче, заявляємо, що кампанія з виборів президента Республіки Білорусь, голосування 9 серпня 2020 року та підрахунок голосів не відповідають міжнародним виборчим стандартам, проводилися з масовими порушеннями прав і свобод громадян і не відображають вільного волевиявлення білоруського народу", – ідеться в тексті декларації.

Делегати засудили застосування насильства до мирних протестувальників і закликали владу Білорусі негайно звільнити всіх незаконно затриманих учасників мирних зібрань.

"Наполягаємо на якнайшвидшому початку мирного діалогу між усіма сторонами виборчого процесу; вітатимемо проведення незалежного розслідування щодо неправомірного застосування сили проти учасників мирних зібрань; висловлюємо готовність фасилітувати діалог між учасниками виборчого процесу та надати майданчик для таких переговорів", – зазначено в документі.

Крім того, підписанти застерегли РФ від втручання у внутрішні справи Білорусі.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На пост президента балотувалося п'ять кандидатів. 14 серпня ЦВК оголосила остаточні підсумки виборів президента. За офіційними даними, перемогу здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. Водночас альтернативні екзитполи показували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають досі. До акцій долучилися трудові колективи найбільших білоруських підприємств. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації виборів. Для розгону протестувальників силовики застосовували спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

16 серпня в Мінську відбувся мітинг на підтримку Лукашенка. На ньому виступив і сам президент. Він звинуватив НАТО в розміщенні військ біля кордонів Білорусі, а також стверджував, що фальсифікацій на виборах не було, і відкинув можливість нового голосування в країні.

Лукашенко говорив, що в цьому мітингу бере участь понад 50 тис. осіб. Видання TUT.BY повідомляло, що влада примусово збирала своїх "прихильників" на акцію.

Після провладної акції почався мітинг опозиції. За підрахунками TUT.BY, на нього прийшло приблизно 200 тис. осіб.