"Українців більше не цікавлять прояви корупції часів Януковича". Луценко виголосив промову в Європарламенті англійською мовою

Луценко: Якщо ви хочете усунути пробоїну в кораблі, однієї помпи недостатньо
Фото: Юрій Луценко / Facebook

Генеральний прокурор України Юрій Луценко взяв участь у дискусії на тему "Чи може Україна перемогти корупцію?", на якій були присутні депутати Європарламенту.

Україна здатна здолати корупцію, якщо влада буде діяти спільно з громадськими активістами та зарубіжними партнерами. Про це генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив під час дискусії на тему "Чи може Україна перемогти корупцію?", яка відбулася 24 квітня в Брюсселі. Трансляцію вела прес-секретар Луценка Лариса Сарган у Facebook.

Луценко говорив англійською, іноді читаючи з аркуша.

"Ситуація зрозуміла. Українців більше не цікавлять прояви корупції часів Януковича (екс-президент України Віктор Янукович.  – "ГОРДОН"). Вони хочуть бачити за ґратами велику рибу із нинішніх топ-посадовців. У зв'язку з цим ми маємо зосередитися на результатах діяльності Національного антикорупційного бюро і допомагати йому найефективнішими методами. Зокрема, ми добиваємося зняття недоторканності з депутатів парламенту", – сказав глава ГПУ.

Він спростував домисли про проблеми у відносинах із НАБУ, заявивши, що понад 40 кримінальних проваджень бюро веде спільно з ГПУ.

"Тільки вироки не можуть свідчити про успіхи боротьби з корупцією. 1700 притягнутих до відповідальності українських посадовців – це ще не все. Якщо ви хочете усунути пробоїну в кораблі, однієї помпи недостатньо. До аналогічних корупційних схем будуть залучені нові сотні зловмисників. Ефективніший метод – закрити діру. Перемогти хворобу у зародку", – заявив Луценко.

Він перерахував три основні джерела корупції в Україні.

  • наявність понад 2000 державних компаній, 80% із яких неприбуткові – політична корупція;
  • боротьба за доступ до природних монополій і видобування корисних копалин – олігархічна корупція;
  • корупція на митниці.

"Зусиль НАБУ недостатньо. Необхідно долучити парламент і громадянське суспільство до боротьби з корупцією, боротьби за майбутнє України. Моя відповідь на запитання нашої дискусії, чи може Україна перемогти корупцію: "Так, ми можемо". Але тільки разом, у співпраці влади, громадянського суспільства і наших зарубіжних друзів", – підсумував генпрокурор.

У дискусії взяли участь заступник генерального прокурора України Євгеній Єнін, депутати Європарламенту Лукас Мандль, Арне Геріке і Томаш Здеховський, експерт з антикорупційних практик Даніель Бреннан, а також генеральний секретар Європейського клубу малого і середнього бізнесу Горст Гайтц.