Українців, які користуються "ВКонтакте", візьмуть на облік – Данілов

Данілов: Ми про всіх цих користувачів матимемо розуміння
Фото: rnbo.gov.ua

Секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що українські користувачі соцмережі "ВКонтакте" мають відповісти за поширення контенту із РФ.

Українців, які користуються заблокованою в країні російською соцмережею "ВКонтакте", візьмуть на облік. Про це секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олексій Данілов заявив 25 вересня під час онлайн-конференції, яку транслювали у Facebook.

"Це має бути і їхня відповідальність. Навіщо вони це роблять і для чого вони це роблять. Справа в тому, що зараз та система, яка починає працювати, ми про всіх цих користувачів матимемо розуміння. Вони всі перебуватимуть на обліку. Якщо вони надалі поширюватимуть російський контент на теренех країни, то вони будуть мати певні клопоти з нашою поліцією, із нашими силовими структурами", – сказав він.

За словами секретаря РНБО, IT-фахівці працюють над питанням надійнішого блокування "ВКонтакте" на території України.

"Вони дуже швидко змінюють проксі... Думаємо, найближчим часом за допомогою наших іноземних партнерів це питання буде вирішено", – зазначив Данилов.

Доступ до "ВКонтакте" разом з іншими російськими та сепаратистськими ресурсами обмежено з травня 2017 року відповідно до указу президента №133/2017, яким тодішній очільник держави Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про санкції проти російських та українських фізичних осіб і компаній.

15 травня 2020 року президент Володимир Зеленський продовжив заборону ще на три роки.

13 вересня "ВКонтакте" заявила, що змогла обійти блокування в Україні у своєму мобільному додатку. Активізація роботи мобільного застосунку для обходу блокування "ВКонтакте" пов'язана з проведенням місцевих виборів і може становити загрозу національній безпеці України, заявив заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк 15 вересня.

Міністерство культури та інформаційної політики повідомило про підготовку звернення до компаній Apple і Google із вимогою заборонити завантаження в Україні мобільного додатка "ВКонтакте".

21 вересня в РНБО розповіли, що соцмережа "ВКонтакте" обійшла блокування через зміни проксі-серверів.