Умєров про зустріч із главою міноборони Великобританії: Маємо добрі новини щодо далекобійної зброї

Великобританія "діє на випередження", забезпечуючи Україну потрібними боєприпасами, зазначив Умєров після зустрічі з Гілі
Фото: Рустем Умєров / Rustem Umerov / Facebook

Глава Міноборони України Рустем Умєров повідомив у Facebook 10 жовтня, що провів зустріч із міністром оборони Великобританії Джоном Гілі, обговоривши з ним "кроки для підтримки сил оборони".

За словами Умєрова, Великобританія "діє на випередження", забезпечуючи українських військових потрібними боєприпасами: артилерійськими, мінометними, до ППО, протитанковими мінами.

"Це приклад для інших партнерів, адже своєчасні поставки дозволяють ефективніше нищити ворога, – написав український міністр. – До кінця року на фронті з'явиться більше артилерійських систем AS-90. Також маємо добрі новини щодо далекобійної зброї та роботизованих систем – ворог відчує це на полі бою".

Умєров зазначив, що він домовився з Гілі опрацювати список першочергових потреб для України, які буде профінансовано коштом заморожених російських активів.

"Ключове питання – інвестиції в українську оборонну промисловість. Великобританія вже залучена у виробництво, але наше завдання – розширити ці можливості й наростити виробництво в ОПК", – наголосив глава Міноборони України.

Контекст:

Великобританія послідовно підтримує Україну на тлі російської агресії, надаючи фінансову, військову й гуманітарну допомогу.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції та Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

12 вересня нелегітимний російський президент Володимир Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "напряму" вступає у війну.

Того самого дня ЗМІ повідомили, що США можуть дозволити Україні використовувати для ударів углиб РФ британські і французькі ракети Storm Shadow / SCALP EG, але не свої далекобійні ракети ATACMS.

10 жовтня Зеленський у Лондоні провів зустріч із прем'єр-міністром Великобританії Кіром Стармером. Президент висловив подяку Сполученому Королівству за постійну оборонну підтримку України, зокрема далекобійною зброєю.