Уряд передав в управління "Нафтогазу" майже половину акцій "Донецькоблгазу"

Кабмін передав "Нафтогазу" заарештовані акції "Донецькоблгазу"
Фото: ssu.gov.ua
Кабінет Міністрів України на засіданні 15 вересня передав в управління НАК "Нафтогаз України" 49,9% акцій ПАТ "Донецькоблгаз". Про це повідомив пресцентр Служби безпеки України.

Цей пакет акцій Шевченківський районний суд Києва заарештував за матеріалами СБУ в березні цього року.

Компанія відтоді була в управлінні Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

У постанові Кабміну, яку опублікував у Telegram нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко, зазначено, що уряд ухвалив рішення про передання "Донецькоблгазу" "Нафтогазу" з метою запобігання ризику виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру через "ризик, що не буде забезпечено безаварійної експлуатації газорозподільних систем як об'єктів підвищеної небезпеки".

Контекст:

Нинішніх власників "Донецькоблгазу" пов'язують з українським бізнесменом-утікачем Сергієм Курченком, повідомляло видання LIGA.net. Курченко потрапив під санкції Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) України.

Служба безпеки України веде досудове розслідування щодо незаконних дій посадовців ПАТ "Донецькоблгаз", спрямованих на пошкодження об'єктів, що мають важливе господарське і оборонне значення. Кримінальне провадження відкрили за фактом вчинення посадовцями "Донецькоблгазу" диверсії. Ще одне провадження стосується розкрадання газу, суму збитків у СБУ попередньо оцінили у 650 млн грн.

Компанія "Донецькоблгаз" 6 березня припинила постачання газу на об'єкти "Донецьктеплокомуненерго" через "велику заборгованість" перед "Нафтогазом". В облгазі повідомили, що компанія "Донецьктеплокомуненерго" завдає державі щодобових збитків від несанкціонованого споживання газу в розмірі 150 млн грн на місяць.

Мер Слов'янська Вадим Лях повідомив, що через припинення постачань газу в місті перестали працювати котельні. Така сама ситуація склалася й у містах Лиман, Краматорськ, Дружківка та Костянтинівка.

Увечері того самого дня в області почали відновлювати подавання газу. 7 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль говорив про повне відновлення газопостачання.

Через від'єднання котелень у Донецькій області зареєстрували 82 кримінальні провадження, про це 10 березня повідомив Шмигаль. За його даними, від газу від'єднували 59 котелень.

Секретар РНБО Олексій Данілов говорив 11 березня, що "Донецькоблгаз" можуть повернути в держвласність.

19 березня у СБУ повідомили, що Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на 49,99% акцій "Донецькоблгазу" і передав їх в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.