У "Європейській солідарності" вважають, що законопроєкт про олігархів спрямовано особисто проти Порошенка

"Європейська солідарність": Зеленський намагається будь-яким способом позбутися Порошенка
Фото: EPA
Партія "Європейська солідарність" вважає, що законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" спрямовано проти її лідера, п'ятого президента України, нардепа Петра Порошенка. Про це пресслужба політсили заявила в коментарі "Українській правді" 3 червня.

Як стверджують у партії, законопроєкт "жодних справжніх олігархів не обмежує".

"Вочевидь, з точки зору [президента України Володимира] Зеленського, олігархами є ті, хто не подобається йому особисто – і, безумовно, Порошенко в цьому списку знаходиться на першій позиції. Зеленський намагається будь-яким способом позбутися Порошенка", – ідеться в заяві.

У пресслужбі повідомили, що до початку політичної кар'єри Порошенко "досяг певних вершин" у бізнесі, але жодного з його активів не було отримано через приватизацію, а створені ним компанії "ніколи не мали та не мають монопольного статусу на жодному з ринків, не користувалися пільгами з державного бюджету чи доступом до природніх ресурсів, не здійснювали і не здійснюють тіньового політичного впливу".

"Цей законопроєкт має на меті захоплення влади шляхом присвоєння Зеленському позаконституційних диктаторських повноважень, де в позасудовий спосіб будуть призначатися правильні або неправильні політики, а контрольований Зеленським регулятор без суду визначатиме доброчесність чи недоброчесність ЗМІ, що означатиме як наслідок захоплення владою незалежних ЗМІ лише тому, що їхня редакційна політика не подобається Зеленському. На жаль, цей законопроєкт викликає абсолютно тотожні аналогії із сучасною Росією та Білоруссю", – заявили в політсилі.

Також у "Європейській солідарності" зазначили, що Порошенко передав бізнес в управління всесвітньо відомій компанії Rothschild "з бездоганною репутацією", а Зеленський – доручив "давньому та найближчому бізнес-партнеру", першому помічнику Сергієві Шефіру, який "уникає декларування своїх статків, приховуючи таким чином бізнес-активи та статки Зеленського".

У партії вважають, що дійсно потрібно докладати зусиль для скорочення впливу великого бізнесу на ухвалення бюджетних і політичних рішень, але потрібно це робити "не через популістичні закони, а завдяки системним змінам в антимонопольному та антикорупційному законодавстві".

"Реальні кроки в цьому напрямі були зроблені саме за президентської каденції Петра Порошенка", – упевнені в "Європейській солідарності".

Також у політсилі заявили, що Зеленський став президентом "саме на гроші олігарха [Ігоря] Коломойського" і прийшов до влади "завдяки потужній підтримці телеканалів Коломойського, [нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора] Медведчука та інших олігархів".

Контекст:

У 2020 році президент України Володимир Зеленський заявляв, що готовий говорити з великим бізнесом і забезпечити йому рівні правила, а натомість хоче, щоб олігархи жили і працювали за законом. Він вважає, що олігархам варто віддати "ролі в масовці, а не головні ролі".

15 квітня 2021 року на засіданні РНБО Зеленський анонсував розроблення "фундаментального законопроєкту про статус олігарха в нашій країні". За його словами, законодавча ініціатива спрямована, зокрема, на те, щоб олігархи не могли впливати "на вибір країни, на економіку, на закони, на Верховну Раду".

14 травня секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що, на його думку, під дію розроблюваного закону про олігархів підпадає 13 осіб, можливо, більше. Їхні прізвища Данілов назвати відмовився.

Документ внесли на розгляд Верховної Ради 2 червня. Згідно із законопроєктом, олігарх відповідає щонайменше трьом з таких ознак: бере участь у політичному житті; має значний вплив на засоби масової інформації (зокрема, інтернет-ЗМІ); є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, є суб'єктом природних монополій або посідає монопольне (домінантне) становище на загальнодержавному товарному ринку і протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище; вартість активів перевищує мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб станом на 1 січня відповідного року.

У разі внесення бізнесмена до реєстру олігархів йому буде заборонено брати участь у купівлі об'єктів великої приватизації, фінансувати політичні партії. Крім того, чиновники мають повідомляти про контакти з олігархами, а самі бізнесмени – подавати декларацію в Національне агентство з питань протидії корупції.