В.о. глави САП Грищук: Чи вважається, що глава ОАСК Вовк отримав повістку в суд? Важко сказати

Вовк відмовлявся приходити на допити в НАБУ
Фото: Павло Вовк / Facebook
В.о. глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук розповів, що прокурори кілька разів клопотали про примусовий привід голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка на допит, але суд не задовольнив жодного клопотання.

У справі Окружного адміністративного суду Києва, в якій фігурує голова ОАСК Павло Вовк, є проблеми з викликом фігурантів до суду і до детективів, визнав в.о. глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук в інтерв'ю hromadske, яке вийшло в ефір 25 грудня.

Ведучий зазначив, що 24 грудня Вовку вручили повістку про виклик до суду, але той викинув її з вікна автомобіля. Сам голова ОАСК у Facebook написав, що прийняв "за неадекватного міського божевільного" детектива, який намагався вручити йому повістку.

"Із подивом дізнався, що фізична особа, яка хотіла мені в середу щось передати або розповісти, була їхнім співробітником. Я, зізнаюся, не відразу повірив, що співробітник цього правоохоронного органу без основного посвідчення може смикати людей за руки на вулиці, і прийняв його за неадекватного міського божевільного", – заявив Вовк.

Журналіст запитав, чи можна вважати, що голова ОАСК отримав повістку.

"Тут важко сказати чітко. Бо це перша повістка в суд – не в НАБУ. Друге – ми вже мали практику таку, що доходило до таких цікавих речей, що я не можу стверджувати, що це саме ця особа, оскільки вона була у масці. Або – теж у справі ВАКС – "ми отримали повістку, але там не було зазначено адресу будинку, ми не знали куди прийти". Не виключаю, що буде ще якась історія. Справу [розслідують] із липня. Я не є у групі [прокурорів], але мені доповідали: там є надзвичайні проблеми з процесуальним викликом осіб – у суд, у НАБУ. Просто особи зловживають своїми процесуальними обов'язками і правами", – відповів в.о. глави САП.

Грищук зазначив, що законослухняна людина має прийти в суд, коли отримує повістку.

"Але враховуючи, що Кримінальний процесуальний кодекс такий... у нас його називають адвокатським – є більше моментів, які можна використати, щоб зловжити процесуальним статусом, правом чи зобов'язанням. Це голова суду – людина, яка знає ці нюанси", – додав Грищук.

В.о. глави САП розповів, що прокурори вже кілька разів зверталися до суду з клопотаннями про примусовий привід Вовка на допит, але жодного не було задоволено.

"Повірте, детективи і прокурори роблять усе можливе, щоб забезпечити явку і щоб процес ішов, а не перетворювався на шоу. Але це десь так і виглядає – коли три місяці ми не можемо запросити особу в суд, щоб розглянути клопотання та обрати запобіжний захід. Це нонсенс. У нас немає таких більше справ. Але все-таки я думаю, що... вода камінь точить", – додав Грищук, зазначивши, що статус судді дає перевагу Вовку.

17 липня НАБУ повідомило, що правоохоронці вручили підозри Вовку та іншим суддям, а також тодішньому керівнику Державної судової адміністрації Зеновієві Холоднюку.

У НАБУ пояснювали, що Вовку інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (організація винесення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) і ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

Підозри ґрунтуються на аналізі записів, зроблених у кабінеті Вовка й оприлюднених 26 липня 2019 року. Тоді в прокуратурі заявляли, що судді ОАСК системно втручалися в діяльність вищих органів влади України. В ОАСК заявили про грубе втручання у свою діяльність, спроби тиску на суддів і їх дискредитації. Вовк сказав, що обшуки в приміщенні суду – це "цирк", а записи розмов суддів, оприлюднені правоохоронцями, сфальсифіковано.

11 серпня НАБУ оголосило Вовка, чотирьох суддів ОАСК і двох ексчленів Вищої кваліфікаційної колегії суддів у розшук, оскільки вони не приходили на допити.

За даними "Української правди", генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова підписала подання до Вищої ради правосуддя про усунення кількох суддів ОАСК (зокрема голови суду Вовка) 14 серпня.

3 листопада Вовка знову оголосили в розшук. У відповідь на інформацію у ЗМІ про розшук в Окружному адмінсуді Києва заявили, що Вовк із 2 листопада перебуває на лікарняному у зв'язку із самоізоляцією через коронавірусну інфекцію СOVID-19, і підкреслили, що інформація про ігнорування повісток не відповідає дійсності. Вовк заявляв, що повісток не отримував.

Наприкінці листопада Вовк заявив, що не ходитиме на допити в Національне антикорупційне бюро.