В Офісі президента заявили, що суму на утримання будинку Зеленського в Кончі-Заспі перебільшили в 10 разів

Витрати на держдачу президента цьогоріч скоротять
Фото: censor.net
Утримання державної дачі на території будинку відпочинку "Конча-Заспа", де проживає президент України Володимир Зеленський, обійшлося торік майже в 3 млн грн. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" сказав радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Видання "Телеграф" із посиланням на відповідь Держуправління справами писало, що 2020 року з держбюджету виділили понад 34 млн грн на утримання будинку №29 на території державної резиденції "Конча-Заспа", у якому з літа минулого року живе Зеленський із сім'єю.

Подоляк назвав цю інформацію "повною маячнею" і "фейком, який народився через некоректне прочитання відповідей державних структур на інформаційні запити".

Подоляк пояснив, що Держуправління справами відзвітувало щодо загальних витрат на утримання всіх об'єктів на території будинку відпочинку "Конча-Заспа". А це, за його словами, "десятки об'єктів".

"Це значна територія, на якій розташований не один об'єкт. Загалом витрати на функціонування будинку відпочинку становили дійсно 34,2 млн грн 2020 року. Протягом цього самого року будинок відпочинку отримав 31,2 млн грн за надання приміщень в оренду і від додаткової господарської діяльності", – зауважив Подоляк.

Зароблені на оренді гроші, за його відомостями, витрачають на утримання об'єктів на території будинку відпочинку, а основна стаття витрат – це заробітна плата працівників будинку відпочинку.

"Ця інформація і була надана Держуправлінням справами, але протрактували так, що народився фейк про те, що всі ці кошти витрачають лише на один об'єкт. По-перше, вказано суму витрат на десятки будівель. По-друге, операційні доходи практично ідентичні операційним видаткам", – підкреслив він.

Подоляк прогнозує збільшення надходження грошей 2021 року за послуги оренди та від додаткової господарської діяльності будинки відпочинку до 65,4 млн грн.

"Саме на утримання на території будинку відпочинку одного об'єкта – державної дачі, де проживає президент, – витрачено 2020 року майже 3 млн грн. Основна стаття витрат така сама, як і загалом у будинку відпочинку, – на заробітну плату працівників. 2021 року передбачено скорочення витрат на цей об'єкт: 2,8 млн грн. Перебільшення цієї суми більш ніж у 10 разів у ЗМІ може бути або дуже дивною помилкою, або нахабною політизованою маніпуляцією. Очевидно, щоб закінчити нарешті цей феєричний фестиваль брехні, будуть потрібні відповідні юридичні кроки. І вони будуть зроблені", – резюмував радник глави ОП.

Контекст:

Про те, що Зеленський разом із сім'єю буде тимчасово проживати в державній резиденції "Конча-Заспа" після продажу будинку в селі Іванковичі, Офіс президента повідомляв у липні минулого року.

Переїзд Зеленського в Кончу-Заспу пов'язаний із тим, що попереднє житло глави держави не відповідало вимогам охорони першої особи, пояснював Подоляк.

Перша леді України Олена Зеленська в опублікованому 24 грудня інтерв'ю виданню НВ заявила, що вони із Зеленським не хотіли переїжджати на держдачу. Вона зазначала, що сім'ї не потрібен такий великий будинок, як резиденція президента, і в деякі кімнати Зеленські не заходять.