В Окружному адмінсуді Києва повідомили, що їм надійшло два позови Мамедова до Офісу генпрокурора

Мамедов звільнився з Офісу генпрокурора через тиск із боку керівництва, повідомляли його адвокати
Фото: Офіс Генерального прокурора / Facebook
В Окружному адміністративному суді Києва зареєстровано два адміністративні провадження за позовами колишнього заступника генерального прокурора Гюндуза Мамедова до Офісу генерального прокурора.

Про це пресслужба суду повідомила у відповідь на запит "Радіо Свобода" 9 вересня.

Журналісти запитували, чи є у провадженні суду позов Мамедова до Офісу генпрокурора щодо скасування його доступу до держтаємниці.

"За позовом Гюндуза Айдиновича Мамедова в Окружному адміністративному суді міста Києва обліковуються адміністративні справи, предметом оскарження яких є визнання протиправним та скасування рішення", – відповіли в суді.

Помічниця Мамедова повідомила журналістам, що позови стосуються допуску ексгенпрокурора до держтаємниці і його звільнення.

Контекст:

30 червня департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, який курирував Мамедов, перепідпорядкували іншому заступнику генпрокурора – Максимові Якубовському. Це рішення розкритикували правозахисники. На їхню думку, завдяки Мамедову у провадженнях щодо воєнних злочинів і злочинів проти людяності, які здійснює окупаційна влада у Криму і на Донбасі, було досягнуто реального прогресу і поважної причини для його відставки немає.

Після критики в Офісі генпрокурора змінили рішення щодо Якубовського, із 1 липня за роботу департаменту відповідає особисто генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Публічно генпрокурорка не коментувала свого рішення, але на зустрічі з правозахисниками і юристами сказала, що усунула Мамедова від керівництва "департаментом війни" через секретні листи від СБУ, змісту яких вона розкрити не може. Адвокатка Євгенія Закревська, яка була на зустрічі, уточнила у Facebook, що СБУ надіслала в Офіс генпрокурора лист про нібито "порушення Мамедовим режиму доступу до державної таємниці".

8 липня в Мамедова забрали ще й департамент захисту інтересів дітей та протидії насильству, а також тренінговий центр прокурорів.

20 липня юридична фірма "Міллер" повідомила, що 7 липня Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо Мамедова за ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Мамедову інкримінують, що він не вказав у документах роботи за сумісництвом в Одеському національному університеті імені І.І. Мечникова.

26 липня адвокати поінформували, що Мамедов звільняється з посади заступника генпрокурора і йде з прокуратури після 25 років роботи у відомстві. Причиною вказали тиск із боку керівництва Офісу генпрокурора та СБУ.