В ОП розповіли, про що йдеться в таємних додатках до плану перемоги України

Заплановано збільшити залежність Росії від інших країн, зазначив Подоляк
Фото: president.gov.ua

Таємні додатки до плану перемоги України, який презентував 16 жовтня президент України Володимир Зеленський, містять інформацію про зброю й необхідні удари по цілях у країні-агресорі Росії. Про це радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив у коментарі YouTube-каналу "РБК-Україна".

"У додатках проговорено, яка має бути зброя для того, щоб руйнувати логістику дуже далеко від лінії фронту, знищувати об'єкти накопичування й об'єкти виробництва (у тому числі там, де буде накопичуватися жива сила, ще раз підкреслюю, у глибині РФ), які саме цілі будуть уражені, у якій кількості і скільки для цього потрібно зброї", – сказав він.

Представник ОП зазначив, що йдеться і про політичний, і про соціально-економічний, і про воєнний аспекти завдання ударів углиб Росії.

"Ми якраз вирішуємо конкретні воєнні аспекти, тобто отримуємо певні речі, дуже позитивні, – це і руйнування виробництва, – щоб таким чином збільшувати ресурсну залежність Росії від інших країн. А ці країни самі знаходяться в конфліктах", – підкреслив Подоляк.

Контекст:

26 вересня Зеленський у Вашингтоні презентував план перемоги України президенту США Джо Байдену. Детального змісту цього плану не розкривали, але президент України заявляв, що його перший пункт стосується "проблеми дефіциту геополітичної визначеності в Європі". Як зазначає The Wall Street Journal, відповідь Білого дому на презентований документ була "прохолодною". 10–11 жовтня Зеленський презентував план лідерам Великобританії, Франції, Італії й Німеччини.

Зеленський мав намір обговорити цей план із Байденом та іншими лідерами Заходу на зустрічі у форматі "Рамштайн" у Німеччині, але вона не відбулася через перенесення візиту президента США до ФРН. Нова дата засідання поки що невідома.

16 жовтня Зеленський презентував план перемоги України у Верховній Раді, він складається з п'яти пунктів (вони стосуються запрошення України в НАТО вже зараз; надання Україні військової допомоги та перенесення війни на територію Росії; розміщення на території України якогось "неядерного стратегічного пакету стримування"; розвитку економічного потенціалу України, зокрема у сфері корисних копалин; використання воєнного досвіду України у повоєнний період) і трьох таємних додатків.