Зеленський презентував у Раді план перемоги України з п'яти пунктів

Зеленський презентував нардепам план, який має допомогти перемогти РФ
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 16 жовтня презентував у Верховній Раді план перемоги України у війні, яку розв'язала країна-агресор Росія. Трансляцію вели на сторінці Зеленського у Facebook.

Зеленський наголосив, що реалізація плану залежить від партнерів, тоді як Росія "не шукає чесного миру". "[Нелегітимний президент РФ Володимир] Путін збожеволів і хоче тільки війни", – сказав Зеленський. Він нагадав, що Україна два роки тому запропонувала формулу миру, але Росія поки ухиляється від чесної дипломатії й виставляє ультиматуми, сказав президент.

За його словами, якщо план підтримають, то війну можна буде завершити не пізніше ніж наступного року, інакше Путін встигне до наступного року посилитися так, щоб "назавжди відкинути дипломатію".

Якщо Путін досягне своїх цілей, це створить нездоланне враження в інших потенційних агресорів, що загарбницькі війни можуть бути вигідними, сказав Зеленський. "Росія повинна програти у війні проти України. І це не заморозка, це не торгівля суверенітетом, ми повинні реалізувати план перемоги й примусити Росію бути на саміті миру", – заявив він.

Презентований план складається з п'яти пунктів і трьох таємних додатків. Перший – геополітичний, другий і третій – військові, четвертий – економічний, п'ятий – безпековий. Вони розраховані на конкретний час: перші чотири – під час війни, п'ятий – після її закінчення, розповів Зеленський.

  1. Запрошення в НАТО зараз. "Путін має побачити, що його геополітичні розрахунки програшні. Росіяни мають бачити, що їхній цар програв геополітично світу", – сказав Зеленський. За словами президента, саме запрошення зараз із членством потім не потребує від партнерів нічого, окрім рішучості. Але рішучість у питанні членства у НАТО для України означає також неминучість євроінтеграції, зазначив він.
  2. Оборона. "Це незворотне зміцнення України проти агресора", – заявив Зеленський. За його словами, потрібно повернути війну на територію РФ, щоб росіяни відчували, що таке війна, і починали розвертати ненависть у бік Кремля. Ключем до реалізації цього пункту є успішне продовження операцій у визначених районах на території агресора, щоб не допустити буферних зон на українській землі. Також важливе знищення наступального потенціалу противника на окупованих територіях, допомога в укомплектуванні й озброєнні, спільні захисні операції з  європейськими сусідами для збиття ворожих дронів. Також потрібне зняття обмежень партнерами на застосування західних ракет по військових об'єктах на окупованій і російській території й надання відповідних можливостей, зазначив Зеленський. До цього пункту є таємний додаток, до нього є доступ саме в тих партнерів, які мають відповідний потенціал допомоги.
  3. Стримування (неядерне). Під нього також є відповідний таємний додаток, який отримали США, Великобританія, Франція, Італія, Німеччина й отримають деякі інші партнери. Цей пункт пропонує розмістити на території України комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, який буде достатнім для майбутнього захисту України від будь-якої воєнної загрози з боку РФ. Також у цьому пункті йдеться про спільне виробництво зброї, зокрема фінансування Заходом виробництва зброї в Україні.
  4. Стратегічно-економічний потенціал. В Україні зосереджені цінні природні ресурси вартістю у трильйони доларів США: уран, титан, літій, графіт та інші стратегічно цінні ресурси. Це можливість економічного зростання українців і Євросоюзу, зазначив Зеленський. Це можливість партнерам працювати з Україною. Цей пункт також має таємний додаток, який надають деяким партнерам. Україна пропонує США разом із визначеними партнерами, зокрема Євросоюзом, укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних в Україні критичних ресурсів, спільного інвестування й використання відповідного економічного потенціалу.
  5. Використання воєнного досвіду України. Він розрахований на повоєнний час. Після цієї війни Україна матиме великий і досвідчений військовий контингент, зазначив Зеленський. Українські воїни матимуть реальний досвід сучасної війни. Цей український досвід мають використати для зміцнення оборони всього Альянсу й посилення безпеки всієї Європи, сказав президент. Зокрема, після війни можна замінювати американський військовий контингент у різних точках світу українським, зазначив він і додав, що партнерам сподобалася ця ідея.

Контекст:

26 вересня Зеленський у Вашингтоні презентував план перемоги України президенту США Джо Байдену. Детального змісту цього плану не розкривали, але президент України заявляв, що його перший пункт стосується "проблеми дефіциту геополітичної визначеності в Європі". 10–11 жовтня Зеленський презентував план лідерам Великобританії, Франції, Італії й Німеччини.

Як зазначає The Wall Street Journal, відповідь Білого дому на презентований документ була "прохолодною".

Співрозмовники видання у США заявили, що частина пунктів плану містить деякі попередні запити, а члени НАТО розділилися в думках щодо того, чи потрібно запрошувати Україну до НАТО.

Зеленський мав намір обговорити цей план із Байденом та іншими лідерами Заходу на зустрічі у форматі "Рамштайн" у Німеччині, але вона не відбулася через перенесення візиту президента США до ФРН. Поїздку, скасовану через ураган "Мілтон", перенесли, за даними ЗМІ, на цей тиждень. Однак "Рамштайну" на рівні лідерів поки не планують, писали німецькі медіа.

14 жовтня радник глави Офісу президента України Сергій Лещенко повідомив, що 16 жовтня Зеленський виступить у Верховній Раді, і зазначив, що "зараз є лише одна причина для цього заходу – публічне представлення плану перемоги".