Зеленський пояснив, у чому сенс українського плану перемоги

Зеленський зустрівся з Мелоні 10 жовтня
Фото: president.gov.ua

Головним завданням українського плану перемоги є створення умов, за яких Росія більше не зможе продовжувати війну проти України. Про це президент України Володимир Зеленський заявив 10 жовтня на спільній пресконференції з главою уряду Італії Джорджею Мелоні в Римі. Відео брифінгу розмістили у Facebook Офісу президента України.

"Головне – це посилити позиції України й наші відносини з партнерами таким чином, щоб створити необхідну справедливу атмосферу для чесної дипломатії. Світ бачить, що Росія ігнорує реальну дипломатію й формулу миру, яку ми запропонували, щоб закінчити цю війну справедливо, на основі Статуту ООН. Якщо ми реалізуємо план перемоги завдяки співпраці з нашими партнерами, Росія не зможе продовжувати війну й буде змушена до миру. Саме в цьому сенс плану перемоги", – зазначив Зеленський.

Він додав, що це дасть змогу "захистити українську незалежність, українські сімʼї, право наших дітей жити вільно у власній країні".

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Цю формулу обговорювали на Глобальному саміті миру влітку 2024 року. Росії на саміті не було.

У вересні цього року Зеленський презентував план перемоги України. Детального змісту цього плану не розкривали, але президент України заявляв, що його перший пункт стосується "проблеми дефіциту геополітичної визначеності в Європі". "Чи має Україна місце в НАТО? Якщо так, і це буде належним чином підтверджено, [нелегітимний президент РФ Володимир] Путін геополітично програє. Росія повинна визнати, що Європа має кордони, незалежні держави, і кожна з них має право обирати своє майбутнє. Правда полягає в тому, що прийняття Росією цієї реальності може початися лише з розуміння того, що Україна ніколи більше не буде підкорена Росією", – говорив він.