Зеленський попросив Мелоні стати посередницею в переговорах зі США щодо постачання Patriot – ЗМІ

Зеленський і Мелоні поговорили про постачання систем ППО для України
Фото: EPA

Президент України Володимир Зеленський попросив прем'єр-міністерку Італії Джорджу Мелоні стати посередницею в переговорах зі США щодо постачання систем протиракетної оборони Patriot. Про це повідомляє видання Messaggero з посиланням на свої джерела 8 вересня.

"Зеленський задумав роль посередника для Рима", – пише видання. Він хотів би, щоб Мелоні, яка головує в G7 до кінця року, підштовхнула Вашингтон до випускання великої кількості Patriot до того, як наблизиться строк виборів у США, ідеться в публікації. Для Києва ці вибори є вирішальним поворотним моментом – багато залежить від їхніх результатів, зазначає Messaggero.

Мелоні, зі свого боку, не дуже хоче вступати у гру між кандидатами у президенти США Дональдом Трампом і Камалою Гарріс, але відповіла на план Зеленського "зі своєю звичайною рішучістю й сердечністю", сказали джерела. Вона висловила переконання, що "неможливо прийняти світ, у якому ті, хто сильніший у військовому плані, вторгаються до своїх сусідів", і що єдиний спосіб досягти миру – "підтримувати й планувати його".

Крім того, Зеленський і Мелоні обговорили передання Україні другого комплексу ППО SAMP-T. Його планували в червні 2024 року, але постачання довелося відкласти через затримку у виробництві компонентів для системи. Над урегулюванням проблеми працював міністр оборони країни Ґвідо Крозетто. За останньою інформацією, на доправлення SAMP-T очікують до кінця вересня.

Контекст:

Італія надає військову допомогу Україні, але не публікує списків постачань. Зокрема, Італія бере участь у посиленні української ППО, надавши ЗРК SAMP-T та інші системи.

SAMP-T – аналог ЗРК Patriot, здатний збивати балістичні й високошвидкісні цілі.

24 лютого 2024 року Україна та Італія підписали двосторонню угоду у сфері безпеки.