В "Опорі" розповіли, що рішення суду стосовно 87-го округу не змінює нічого

Переможець виборів у 87-му окрузі залишається той самий, сказала Коцюруба
Фото: Громадянська мережа ОПОРА / Facebook
Рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду про визнання протиправним підсумкового протоколу окружної виборчої комісії (ОВК) за результатами голосування на довиборах у Верховну Раду у 87-му окрузі є очевидним і не змінює перебігу процесу. Про це в коментарі hromadske 12 квітня заявила старша радниця з правових питань громадянської мережі "Опора" Ольга Коцюруба.

Вона зазначила, що раніше суди визнали недійсними результати виборів на п'яти дільницях у 87-му окрузі, тому потрібно було скласти уточнювальний прокол.

"Це рішення – ще одне підтвердження попередніх рішень. Я бачу, кандидат (Олександр Шевченко. – "ГОРДОН") подає це так, що протокол ОВК скасовано. Ну ледь не перемога. Але загалом це звичайна юридична дія, яка навіть без цього рішення і так мала бути здійснена", – сказала Коцюруба.

За її словами, рішення суду не змінює перебігу процесу. Голоси на п'яти дільницях уже перерахували раніше, тепер ці дані повернуть у протокол. За даними "Опори", з урахуванням цих п'яти дільниць переможець виборів – той самий.

Водночас Коцюруба підкреслила, що рішення суду стосується двох із п'яти дільниць. Вона припустила, що на інших трьох ще не було рішення апеляційної інстанції.

Контекст:

Рішення Івано-Франківського окружного адмінсуду кандидат у народні депутати від партії "За майбутнє" Шевченко назвав у Facebook "спільною перемогою", зазначивши, що тепер справа за Центральною виборчою комісією (ЦВК), яка, за його словами, "має право скасувати протокол".

Згідно із законом про вибори народних депутатів, 12 квітня минає час для офіційного оголошення ЦВК переможця виборів.

На довиборах до парламенту в окрузі №87 переміг кандидат від "Слуги народу" Василь Вірастюк, він набрав 31,25% голосів виборців. За Вірастюка проголосувало 15 076 осіб. Шевченко здобув 29,69% голосів (14 327), кандидат від "Свободи" Руслан Кошулинський – 28,86% (13 927). Про це 4 квітня повідомила ЦВК за результатами опрацювання 100% бюлетенів.

28 березня проміжні вибори до Верховної Ради відбулися у двох округах – №50 у Донецькій області та №87 в Івано-Франківській. Голосування відбувалося у зв'язку з тим, що обрані в цих округах народні депутати – позафракційний Руслан Требушкін і нардеп від "Слуги народу" Зіновій Андрійович – склали мандати. Андрійович виграв вибори мера Надвірної Івано-Франківської області, Требушкін – вибори мера Покровська Донецької області.

Явка в окрузі №87 становила, за даними Центрвиборчкому, 35,05%.

30 березня цілий день голосів у окрузі не підраховували, склад ОВК змінили. Підрахунок відновили увечері 31 березня. 1 квітня поліція взяла під охорону об'єкти у виборчому окрузі №87.

За даними громадянської мережі "Опора", на довиборах до Верховної Ради в окрузі №87 виявили розбіжності в даних на п'яти дільницях. Зокрема, дані протоколів дільничних виборчих комісій і повторного підрахунку голосів не збігаються тільки в кількості бюлетенів на підтримку кандидата Олександра Шевченка, але відповідають одне одному за кількістю невикористаних і виданих бюлетенів, підписів у списках виборців, голосів на підтримку інших кандидатів, підкреслюють у заяві організації. Загалом в окрузі 117 дільниць.

ЦВК на засіданні 5 квітня прийняла для подальшого опрацювання протокол із мокрою печаткою ОВК про підсумки голосування в одномандатному окрузі №87.