У РНБО обговорили створення кібервійськ в Україні, Кабмін має підготувати законопроєкт

Кібервійська будуть функціонувати у складі Міноборони
Фото: mil.gov.ua (архів)
Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов провів нараду щодо створення кібервійськ України. Про це 13 вересня повідомляє пресслужба РНБО.

Зазначають, що нараду провели в межах виконання рішення РНБО України від 14 травня "Про невідкладні заходи з кібероборони держави", введеного в дію указом президента 26 серпня.

"Відповідно до цього указу Кабінетові Міністрів України доручено у двомісячний строк розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо створення та функціонування у системі Міністерства оборони України кібервійськ", – ідеться в повідомленні.

На нараді обговорювали обсяг матеріально-технічних і фінансових ресурсів, необхідних для створення та забезпечення кібервійськ, комплектування особового складу, виконання основних завдань.

У нараді взяли участь голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь, гендиректор Директорату трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони Міноборони Сергій Максимов і його заступник Сергій Галушко, заступник глави Офісу президента Роман Машовець, заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк, фахівці апарату РНБО.

Контекст:

14 вересня 2020 року президент України Володимир Зеленський видав указ, яким ввів у дію рішення РНБО "Про стратегію національної безпеки України", за 10 днів у Раді нацбезпеки повідомили, що фахівці Національного координаційного центру кібербезпеки почали розробляти стратегію.

У травні 2021 року президент України Володимир Зеленський заявив про створення кібервійськ в Україні. Данілов пояснив, що це питання розглядали на засіданні РНБО в закритому режимі. На засіданні ухвалили стратегію розвитку кібербезпеки на наступні п'ять років.

Також у травні в Україні відкрили кіберцентр UA30. Там працює урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України (CERT-UA) – єдина в країні, яка входить у міжнародний Форум команд реагування на інциденти безпеки (FIRST), повідомляли в Офісі президента.