В Україні нейтралізували мережу агентів елітного підрозділу ФСБ, які готували вбивство Гордона – СБУ

Гордон – серед українських діячів, про яких агенти ФСБ збирали дані, щоб потім убити їх, повідомили в СБУ
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Служба безпеки України нейтралізувала агентурну мережу департаменту контррозвідувальних операцій – елітного підрозділу ФСБ, яку в Україні координував колишній нардеп від Партії регіонів. Агенти, зокрема, планували вбивство засновника видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона. Про це пресцентр СБУ поінформував 3 вересня. 

Ворожий осередок складався із чотирьох осіб, повідомили в СБУ. Імені екснардепа, який координував роботу агентів, не називають. 

"За матеріалами справи, ця агентурна мережа займалася розвідувальною й диверсійною роботою на території нашої держави. Вона мала ієрархічну структуру із чітко розподіленими ролями. Окрім екснардепа-куратора, туди входили виконавець диверсій, постачальник вибухових пристроїв і агентка, яка спеціалізувалася на зовнішньому спостереженні", – ідеться в релізі. 

Слідство вважає, що одним із завдань мережі був збір даних про українських діячів, які "цікавили" російську спецслужбу. 

"Ворог намагався отримати дані про місця проживання й відвідування, графік дня й коло спілкування певних осіб. Усе це – з метою подальшої фізичної ліквідації цих діячів. Серед тих, на кого російські спецслужби готували замовне вбивство, був український журналіст Дмитро Гордон", – повідомили в СБУ. 

За даними слідства, агенти планували також серію підривів на шляхах "Укрзалізниці".

Одним із завдань було підірвати в Київській області колію, яку ЗСУ використовують для переправлення техніки й особового складу у фронтові регіони. Цій диверсії вдалося запобігти, повідомили в СБУ. Одну з колій в Полтавській області агенти РФ підірвали, щоб перешкодити логістиці ЗСУ, додали в Офісі генпрокурора. 

"Під час багатоетапної спецоперації співробітники Служби безпеки затримали всіх чотирьох агентів, включно з екснардепом. Під час обшуків у затриманих виявлено й вилучено засоби зв'язку й електронні пристрої з доказами розвідувально-підривної діяльності на користь РФ. Наразі всі четверо затриманих знаходяться під вартою. Залежно від учинених злочинів їм повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (державна зрада), ст. 113 (диверсія), ст. 258 (терористичний акт)", – додали в СБУ. 

Контекст:

Гордон – один із найвідоміших інтерв'юерів в Україні. За свою професійну кар'єру записав понад 1 тис. інтерв'ю. Раніше журналіст випускав газету "Бульвар Гордона", до грудня 2019 року був її головним редактором, але потім передав її видавництво ТОВ "Мега-прес груп". Журналіст сказав, що ера друкованих видань закінчується й він хоче сконцентруватися на розвитку інтернет-видання "ГОРДОН" і власних YouTube-проєктів.

Зараз у журналіста два YouTube-канали: канал "Дмитрий Гордон" він завів 19 червня 2011 року, а канал "В гостях у Гордона" – за рік, 20 червня 2012 року. На першому каналі Гордон публікує інтерв'ю, які він дає іншим журналістам, відеозвернення на актуальні теми, випуски програми "ГОРДОН", а також проводить прямі трансляції, під час яких спілкується з підписниками. На другому каналі Гордон викладає інтерв'ю з визначними сучасниками – акторами, режисерами, письменниками, спортсменами, політиками, ученими, – записані в межах проєкту "В гостях у Дмитрия Гордона". На першому каналі зараз 3,17 млн підписників, на другому – 4,17 млн.

Гордон послідовно критикує російську владу, російських пропагандистів і називає нелегітимного президента РФ Володимира Путіна злочинцем і "Гітлером сучасності". "У моїй країні ніколи не було нацистів – нацисти прийшли до моєї країни", – заявив Гордон після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року.

Із 2022 року в РФ журналіст перебуває в переліку організацій і фізичних осіб, яких вважають причетними до екстремістської діяльності або тероризму, й у реєстрі "іноземних агентів" (він став першим громадянином України в цьому списку). У липні 2024 року суд у столиці країни-агресора Москві заочно "засудив" Гордона до 14 років позбавлення волі. Українського журналіста визнали винним у публічних закликах до тероризму, воєнних "фейках" і в розпалюванні ненависті або ворожнечі за заклик до ядерних ударів по РФ". Гордон назвав "вирок" юридично нікчемним, рішення російського суду засудила міжнародна неурядова організація "Репортери без кордонів".