В Україні оголосили в розшук Симоненка

Симоненку оголошували підозру за двома статтями Кримінального кодексу України
Скріншот: eugene gorin / YouTube

Лідера забороненої Комуністичної партії України Петра Симоненка Міністерство внутрішніх справ України оголосило в розшук. Колишній політик перебуває в розшуковій базі даних МВС, увагу на це звернули 20 січня "Українські новини".

Ініціатором розшуку Симоненка стала Служба безпеки України.

Згідно з даними МВС, лідер КПУ зник 19 серпня 2023 року.

Симоненко фігурує у кримінальному провадженні, відкритому за ч. 3 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади з використанням ЗМІ) Кримінального кодексу України.

Скріншот: wanted.mvs.gov.ua

11 серпня 2023 року СБУ повідомила, що оголосила Симоненку про підозру за ч. 3 ст. 109 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, розпочатої 2014 року, зокрема через подання збройної агресії РФ проти України як внутрішнього громадянського конфлікту з використанням ЗМІ).

За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Симоненка вивезли з України до РФ російські спецпризначенці, там його призначили заступником голови "центрального комітету міжнародного комуністичного об'єднання "Союз комуністичних партій – Комуністичної партії Радянського Союзу". 

У жовтні 2022 року Симоненко брав участь у так званій 22-й міжнародній зустрічі комуністичних і робітничих партій, яку проводили в Гавані на Кубі. Під час свого виступу на форумі Симоненко "намагався легітимізувати захоплення частини території України та діяльність терористичних організацій "ЛДНР", розповіли в спецслужбі.

"Окрім того, за даними слідства, 21–22 квітня 2023 року екснардеп узяв участь у з'їзді "антифашистського форуму", який відбувся в Мінську. Там він висловлювався за продовження агресивної війни проти України і виправдовував кремлівські наративи щодо застосування тактичної ядерної зброї Росії", – ішлося в повідомленні СБУ.

Контекст:

Комуністичну партію України створили 1993 року. Симоненко очолював її від моменту заснування. Після Революції гідності, влітку 2014 року, Міністерство юстиції України подало позов до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою заборонити діяльність КПУ. ОАСК ухвалив рішення у цій справі у грудні 2015-го, задовольнивши позовні вимоги Мін'юсту. Однак Симоненко кілька разів заперечував рішення про заборону Компартії, через що воно кілька років не набувало законної сили.

Після початку широкомасштабного російського вторгнення, у травні 2022-го, президент України Володимир Зеленський підписав закон про заборону діяльності проросійських партій в Україні. У липні того самого року Восьмий адміністративний апеляційний суд заборонив діяльність КПУ.